FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zima ugrožava živote stanovnika romskog naselja kod Novoga Sada

SUBOTICA, 8. veljače 2012. (Hina) - Oko tri tisuće Roma i Aškalija, koji žive u improviziranom naselju od kartona i plastičnih krovova pokraj Novoga Sada, uputila je javnosti poziv za pomoć kako bi preživjeli polarnu hladnoću, prenose u srijedu vojvođanski mediji.

U naselju Veliki rit većina kuća je veoma trošna, s kartonskim ili plastičnim krovovima, koji ne predstavljaju gotovo nikakvu izolaciju i koji se obrušavaju pod teretom velikog snijega. Kuće nemaju nikakvo grijanje, a stanovnici kažu da lože "što stignu" u nedostatku drva.

Veliki broj kuća nema ni struju ni vodu, a nemali broj djece kreće se po naselju trošno obučen, jer nemaju ni dovoljno tople, zimske garderobe.

Procjenjuje se da u naselju Veliki rit živi oko 3.000 ljudi, najviše Roma i Aškalija, a među stanovnicima ima i izbjeglica s Kosova.

Mediji javljaju i da je na rijeci Tisi, koja prolazi kroz Vojvodinu, obustavljena plovidba zbog leda i nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta. Ovisno od toka rijeke, debljina leda na Tisi je od pet do 10 centimetara, ponegdje i više.

Glavne prometnice u pokrajini u očišćene i prohodne, pa je u tijeku čišćenje manjih cesta i ulica po gradovima. No do osamljenih salaša još se uvijek teško dolazi automobilom.

Veći gradovi pozvali su sugrađane da se uključe u čišćenje snijega s trgova, autobusnih postaja i kolnika, za što im se plaća oko 1,5 euro po satu.

Škole u Vojvodini kao i u cijeloj Srbiji ne rade.

Do sada je u Srbiji 12 osoba umrlo od posljedica smrzavanja. Posljednji takav slučaj zabilježen je u Somboru, na sjeveru Vojvodine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙