FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Pripadnici Oružanih snaga RH danas su nastavili s otklanjanjem posljedica snježnih oborina u Dalmaciji, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ i PZO) stavilo je u pripremu helikopter HRZ-a i PZO-a u bazi u Divuljama za eventalne potrebe hitne medicinske evakuacije zbog snježnih oborina u Dalmaciji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Tako su na području Vrgorca i Imotskog angažirana tri kamiona Oružanih snaga RH, kojima će se, u suradnji s nadležnim službama, mještanima dostavljati hrana i ostale potrepštine, a na području Studenaca angažirana su ukupno četiri stroja za čišćenje snijega i to jedan u Slivnu kod Studenaca, a tri na cesti Cista Provo – Studenci. Također, jutros je osam pripadnika Bojne za specijalna djelovanja s dvjema motornim saonicama i opremom za djelovanje u zimskim uvjetima, krenulo iz baze u Delnicama prema Šibensko-kninskoj županiji, gdje će sudjelovati u dostavi potrepština stanovništvu i eventualnom izvlačenju bolesnika iz zametenih sela na tom području, navode iz MORH-a.

SPLIT - Tročlana kineska obitelj otrovana je jutros u stanu u središtu Splita, a nešto kasnije najmlađa članica obitelji, 17- mjesečna kći, preminula je u splitskoj bolnici, doznaje se u bolnici i policiji. Ozlijeđeni su kolima hitne pomoći prebačni u bolnicu. Liječnici su nakon bezuspješne reanimacije u 10,40 sati proglasili smrt bebe koja je u bolnicu dovezena u besvjesnom stanju, izvijestio je predstojnik Klinike za dječje bolesti splitskog KBC-a Neven Pavlov. Otac preminule bebe je kritično i liječnici se bore za njegov život, dok je majka prilikom dolaska u bolnicu bila pri svijesti, doznaje se u bolnici. Zasad se ne zna što je uzrok trovanja majke, oca i njihove kćerke u prizemnom stanu u Rokovoj ulici jer još nije utvrđeno na koje gorivo se ta obitelj grijala. Prema posljednjim informacijama sumnja se da je obitelj otrovana od ugljičnog monoksida. Više informacija bit će poznato nakon očevida kojeg obavlja splitska policija. Na terenu su i pripadnici splitske Javne vatrogasne postrojbe koji su unesrećene izvukli iz stana i odnijeli ih do vozila hitne pomoći.

OSIJEK - Hrvatske vode su u 8 sati proglasile redovite mjere obrane od leda za Dunav, a četiri ledolomca i dalje rade na razbijanju leda na Dravi. Prema riječima Zorana Đurokovića, direktora Hrvatskih voda Osijek, led na Dunavu u Mađarskoj je obuhvatio 50 posto površine. Pet ledolomaca u Baji u Mađarskoj je spremno za „borbu protiv zaleđenog Dunava, od kojih su dva ledolomca namijenjena za rad u Hrvatskoj i Srbiji“, kazao je Hinu Đuroković. Dodai je da će se danas u Somboru Srbiji u Somboru sastati predstavnici hrvatske, mađarske i srpske strane radi dogovora oko angažiranja ledolomaca. „Ledeni problemi ne poznaju granice pa tako ako se stvore ledene barijere u Hrvatskoj posljedice će imati i Srbija i Mađarska“, rekao je. Na hrvatskoj strani Dunav je najugroženiji kod tzv. daljske krivine u Osječko-baranjskoj županiji. Premda svi moramo biti spremni i za najcrnje prognoze, a one se odnose na mogućnost ledenih poplava do sada je sve učinjeno da do toga ne dođe, istaknuo je Đuroković. Četiri ledolomca stalno su angažirana na Dravi, noćas su se dva ledolomca od ušća Drave u Dunav kod Aljmaša probila do Osijeka i stalno rade na tom potezu kako se ne bi stvorile ledene barijere. Uz to dva ledolomca su kod osječkih mostova, željezničkog i cestovnog, gdje se stalno lomi led kako se ne bi stvorile ledene barijere i čepovi.

ZAGREB - Pripadnici Državnih intervencijskih postrojba (DIP) će helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) dostavljati hranu i lijekove stanovništvu u najugroženijim područjima Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije. Kako je, naime, jutros priopćenjo, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) stavila je na raspolaganje pripadnike DIP-a koji su u mogućnosti helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dostavljati pomoć u hrani i lijekovima stanovništvu u najugroženijim područjima, koje su zadesile snježne nepogode. Pripadnici Državnih intervencijskih postrojbi smješteni su u Divuljama, a bit će angažirani sukladno procjenama Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije.

ZADAR - Od 9,30 sati normalizirana je opskrba strujom na cijelom zadarskom području. Ekipe zadarske "Elektre" popravile su sve kvarove na 110 kilovoltnom dalekovodu u blizini Hidroelektrane Obrovac, do kojih je došlo jučer zbog jake orkanske bure, leda i posolice te je bez struje ostao veći dio otoka Paga, te mjesta u podvelebitskom kanalu i obrovačkome kraju. Bez struje je bilo oko 5000 stanovnika u podvelebitskome kraju u mjestima Sveta Marija Magdalena, Tribanj i Rovanjska, te na obrovačkome području Kruševo, Jasenice, Žegar i Medviđa. Na zadarskom području trajekti Jadrolinije plove redovito. U prekidu je katamaranska linija Zadar - Premuda - Silba - Olib i trajektna veza Prizna – Žigljen. Sve gradske i prigradske autobusne linije voze prema uobičajenom redu vožnje. Nakon pet dana prekida prometa danas u 12,45 polazi prvi autobus za Rijeku. Promet prema Zagrebu i Splitu je redovit, uz neznatna kašnjenja. Međunarodni autobusni promet i dalje je u prekidu.

ZAGREB - Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin danas su u Sisku upozorili da će, ostvari li Vlada najave o smanjenju proračunskih izdvajanja za poljoprivredu od milijardu kuna, to značiti kraj hrvatskog sela. Sisačko-moslovačka organizacija HSS-a priopćila je da je njezina predsjednica i potpredsjednica stranke Marijana Petir, zajedno s članovima HSS-ova Predsjedništva Željkom Lenartom i Ivicom Petrovićem, danas s Latinom razgovarala o zahtjevima koje su seljaci uputili vladi uoči najavljenog prosvjeda. Latin je pritom istaknuo da će najavaljeno smanjenje državnog proračuna za poljoprivredu od milijardu kuna, ako se ostvari, značiti kraj hrvatskog sela. To je, ocijenio je, još jedan udarac koji nova Vlada zadaje seljačkom korpusu nakon što je ministar poljoprivrede uveo zabranu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i time uskratio mogućnost Hrvatskoj da više od 250 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta uđe u kvotu EU za primanje potpora u ovoj, referentnoj godini. Latin je upozorio i da su proizvođači mlijeka na koljenima jer već nekoliko mjeseci nisu dobili premiju za mlijeko, te da je upravo njima najteže. Petir je kazala kako procjene stručnjaka govore da hrvatski poljoprivredni proizvođači kroz proizvodnju hrane doprinose državnom proračunu s više od 7,5 milijardi kuna godišnje, te da je stoga nelogično da Vlada "pokazuje mišiće upravo na njima, vraćajući iznos proračuna za poljoprivredu 10 godina unazad". "Takva maćehinska politika prema hrvatskom selu i seljaku uništit će mala obiteljska gospodarstva koja bez državne potpore ne mogu biti konkurentna. Riječ je o ljudima koji sami sebe zapošljavaju, ali i svoje obitelji. Ovakvim nepromišljenim potezima Vlada će stvoriti novi korpus nezaposlenih i trajno opustošiti hrvatsko selo", upozorila je Petir.

SLAVONSKI BROD - Vozač kombija smrtno je stradao jutros na željezničko-cestovnom prijelazu u Lužanima između Nove Kapele-Batrine i Oriovca, na pruzi Novska-Vinkovci-državna granica, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica. Nesreća se dogodila oko 8,30 sati kada je kombi vozilo na željezničko-cestovnom prijalazu Lužani podletjelo pod tešku motornu drezinu, radno vozilo HŽ-ove Sekcije elektrotehničkih postrojenja Slavonski Brod, navodi ravnateljica Odjela za komunikacije HŽ Infrastruktura, Zdenka Francetić. U nesreći je poginuo vozač kombi vozila, a petorica zaposlenika HŽ-a koji su se nalazili u teškoj motornoj drezini prošli su bez ozljeda. U tijeku je očevid o uzrocima i okolnostima prometne nesreće.

DUBROVNIK - Sveučilište u Dubrovniku dobilo je vrijednu donaciju od milijun kuna koji su namijenjeni za nabavu opreme i uređaja za izvođenje studijskih programa i znanstvenih istraživanja, a u prvom redu za nabavu brodostrojarskog simulatora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću dubrovačkog Sveučilišta. Ugovor o donaciji koju daje Privredna banka Zagreb potpisali su rektor Sveučilišta u Dubrovniku Mateo Milković i direktor Centra za poslove s poduzećima Privredne banke Zagreb Ivo Pavličević. Zahvaljujući na donaciji, rektor Mateo Milković posebno je istaknuo da će se donirana sredstva utrošiti isključivo za namjene za koje su dana jer će se na taj način znatno poboljšati uvjeti obrazovanja studenata brodostrojarske i elektrotehničke struke na Sveučilištu u Dubrovniku.

ZAGREB - Zbog vremenskih nepogoda i dalje su kašnjenja u autobusnom prometu, dok se promet iz Zračne luke Zagreb odvija redovito, a od jutros je ponovno uspostavljen let iz Zagreba prema Splitu. Iz zagrebačkog Autobusnog kolodvora jutros su izvijestili kako se stanje u autobusnom prometu pomalo normalizira. Zabilježena su kašnjenja autobusnih linija iz Dalmacije od 30 do 60 minuta, iz Kvarnera i Istre oko 15 minuta. Nekoliko autobusnih linija prema Dalmaciji još je otkazano, kao i autobusne linije prema otocima zbog problema u trajektnom prometu. Autobusi prema Hercegovini i dalje ne voze zbog snijega na prometnica. Vremenske neprilike u Zračnoj luci Zagreb nisu uzrokovale probleme. Zrakoplovni promet se u zagrebačkoj Zračnoj luci odvija uz minimalna kašnjenja. Od jutros je ponovno uspostavljen let prema Splitu, navode iz zagrebačke Zračne luke. Jutarnji let aviokompanije Turkish Airlines na relaciji Zagreb - Istanbul u oba smjera je otkazan, a prodaja karata za popodnevni let Croatie Airlines u istom smjeru za sada je obustavljena radi mogućeg otkazivanja leta zbog najavljene snježne oluje u Istanbulu.

ZAGREB - Ministarstvo uprave i Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u četvrtak, 9. veljače u 10 sati predstavit će projekt “Potpora provedbi Zakona o općem upravnom postupku” koji je financiran u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2008. Predstavljanje projekta održat će se u prostorijama Ministarstva uprave, Velika dvorana Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika, Maksimirska cesta 63, Zagreb. Glavni cilj IPA 2008 projekta vrijednog 1.601.000 eura je dati potporu Republici Hrvatskoj u daljnjem jačanju pouzdane, otvorene i transparentne javne uprave usmjerene prema korisnicima, koja je sastavni dio kvalitetnog poslovnog okruženja i doprinosi osiguranju boljeg standarda za sve građane. Očekivani rezultati projekta su osiguravanje institucionalnih i profesionalnih kapaciteta Ministarstva uprave za učinkovitu provedbu novog Zakona o općem upravnom postupku (ZUP-a), razvijanje i provedba treninga kako bi se omogućila učinkovita provedba novog ZUP-a, provođenje kampanje koja ima za cilj podizanje razine javne svijesti o novom ZUP-u.

ZAGREB - Hrvatsku za vikend očekuje hladno i vjetrovito vrijeme s novim sniježnim padalinama, pogotovo u gorskim predjelima, a moglo bi napadati i više od 30 centimetara novog snijega, doznaje se danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Snijeg se očekuju u noći s četvrtka na petak, 10. veljače, a nepovoljni vremenski uvjeti s visokim osjetom hladnoće, vjetrom i padalinama najvećim dijelom zahvatit će Jadran, priobalje i gorsku Hrvatsku. U petak i subotu, 10. i 11. veljače, prevladavat će oblačno vrijeme uz povremen snijeg, obilniji i češći u gorskoj Hrvatskoj te u Dalmaciji. Snijega će biti i duž većeg dijela obale i na otocima. U unutrašnjosti Dalmacije i u Lici moglo bi pasti 30 do 50 centimetara snijega, a uz obalu ponegdje više od 20 centimetara novog snijega. Na južnom Jadranu ponegdje će biti i obilne kiše. Diljem Hrvatske očekuje se jak olujni vjetar. Najviša razina snijega, od 74 centimetra, danas je zabilježena na Zavižanu, na Plitvičkim jezerima visina snijega iznosi 62 centimetra, a više od pola metra snijega izmjereno je u Begovom Razdolju, Bilogori, Delnicama, Ogulinu, Vinkovcima.

OSIJEK - U napuštenoj kući u baranjskom mjestu Dardi 80 godišnjakinja je jučer pronašla eksplozivna sredstva i streljivo, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava (PU). Starica je pronašla dvije ručne bombe i 483 komada streljiva. Na mjesto pronalaska izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je uklonio opasne predmete, izvijestila je policija.

VINKOVCI - Nepoznati počinitelj otuđio je sa minski sumnjivih područja u blizini mjesta Antina, Mlake, Tordinaca i Nuštra na vinkovačkom području u proteklih gotovo godinu dana 10 velikih i 22 male ploče s oznakom minske opasnosti, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija. Ploče su ukradene između 18. veljače 2011. i 16. siječnja 2012., a policiju je o njihovom nestanku izvijestio Hrvatski centar za razminiranje iz Osijeka. Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna. Policija podsjeća kako je ploča o minskoj opasnosti jasno i vidljivo upozorenje na opasnost od mina te je njihovo uklanjanje ili oštećenje kao i neovlašten ulazak u minski sumnjivo područje kažnjivo. U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski su sumnjiva još oko 43 četvorna kilometra prostora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙