FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Hrvatska posljednjih dana bilježi povećanu potrošnju električne energije i prirodnoga plina, a opskrba potrošača tim energentima je redovita izuzev problema s opskrbom električnom energijom u pojedinim dijelovima zemlje gdje je snježno nevrijeme prouzročilo kvarove na dalekovodima ili distributivnoj mreži. U Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) očekuju da će današnja potrošnja struje biti na razini zabilježenoj u petak, kada je iznosila 61.700 megavatsati, što je oko 15-16 posto više u odnosu na prosječnu potrošnju sredinom siječnja, koja je iznosila 54.000 megavatsati dnevno. HEP ističe da proizvodni i prijenosni sustav, osim u području pogođenom snježnim nevremenom, normalno funkcionira. Trenutno je bez struje, kako se doznaje u HEP-u, oko 2.800 korisnika s područja istočnog Brača, a na terenu su ekipe koje rade na otklanjanju kvara na dalekovodu Nerežišće-Pučišće. Otklanja se i kvar dalekovoda prema Kleku, u blizini Metkovića, a zbog nepristupačnog terena bez struje su i stanovnici s područja Komina i Rogotina kod Ploča, kao i nekoliko uvala na Pelješcu. Problema u opskrbi ima na podvelebitskom području i u Lici, pa se na području Ličko-senjske županije, unatoč velikim naporima električara Elektrolike HEP-ODS-a, stanje u opskrbi električnom energijom pogoršava. Sve raspoložive ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova gdje je moguće, a gdje to trenutno nije moguće, zbog vremenskih neprilika ili prirode kvara, problem se pokušava riješiti alternativnim napajanjem, ističu iz HEP-a. Iz Ine, u čijem se sastavu nalazi i tvrtka Prirodni plin, ističu kako je dnevna potrošnja proteklih dana bila za oko 50 posto viša nego sredinom siječnja te kako plina ima dovoljno i nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe.

SLAVONSKI BROD

Zbog iznimne hladnoće i ekstremnih zimskih uvjeta Slavonski Brod u suradnji s mjerodavnim institucijama osposobio je privremeno prihvatilište za beskućnike. Smještaj, hrana i topla odjeća osigurani su u prostorijama Mjesnog odbora Josip Juraj Strossmayer gdje danonoćno dežuraju djelatnici i volonteri Gradskog Crvenog križa. U provedbu projekta uključen je i Centar za socijalnu skrb te policija koja obilazi potencijalna okupljališta beskućnika kako bi ih obavijestila o otvaranju prihvatilišta. Za sada je sklonište od hladnoće potražio samo 56- godišnji Brođanin koji je bez posla i krova nad glavom više od deset godina. "Posebno je teško zimi u improviziranom smještaju bez ikakvog grijanja, bez vode, struje, .", kaže pozivajući i ostale koji su u sličnoj situaciji da ne čekaju da se temperature spuste i do najavljenih minus dvadeset. Prema nekim procjenama u gradu živi desetak beskućnika. Poziv da se jave u privremeno sklonište uputio im je i Pero Grgić iz Crvenog križa. Gradske vlasti imaju plan otvoriti stalno prihvatilišta za beskućnike što je i zakonska obveza.

SPLIT

Zbog vremenskih neprilika uzrokovanih snijegom, i sljedeća dva dana, to jest sutra i prekosutra učenici u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske neće ići u školu, rečeno je danas nakon sastanka Županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje. Baš kao i danas, i sljedeća dva dana u Splitu će raditi osam vrtića sa 65 odgojnih skupina. Osim osnovnih i srednjih škola, po odluci rektora splitskoga Sveučilišta, na fakultetima su odgođeni ispiti. O mogućem početku nastave stožer će odlučiti u srijedu. "Danas je u vrtiće stiglo 84-ero djece, što je prosječno desetak djece po vrtiću", rekla je zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković koja je prije završetka konferencije za novinare otišla u splitski Klinički bolnički centar (KBC) posjetiti ozlijeđene građane. Na novinarsko pitanje gdje je Civilna zaštita grada Splita, dogradonačelnik Jure Šundov odgovorio je da se ona angažira u slučaju elementarnih nepogoda poput potresa, poplava i požara. Kako je rekao, razmatralo se da se angažira Civilna zaštita, ali je zaključeno da "ovo nije situacija" u kojoj bi tu službu trebalo angažirati. "Oni ne raspolažu tehničkim sredstvima kojima bi u ovakvim situacijama mogli pomoći. Oni nemaju ček ni lopate", rekao je Šundov. Stožer Civilne zaštite sastat će se u četvrtak pa će se vidjeti "mogu li oni reagirati u nekoj budućoj situaciji".

ŠIBENIK

Šibensko-kninska županija zatražila je od grada Zagreba dvije ralice i dva utovarivača koji bi joj pomogli čistiti ceste prema još nedostupnim zaselcima u toj županiji, doznaje se od Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Zasad na području Šibensko-kninske županije ljudi nisu životno ugroženi, no velikih teškoća moglo bi biti na području prominske općine - u Bogatićima, Matasima, Razvođu i Lukaru, sela do kojih se cestarske službe još nisu probile, rekao je predsjednik Županijskog stožera, šibensko–kninski župan Goran Pauk. Cestari pokušavaju doći do Gornjeg Moseća i Mirlović Polja u ružićkoj općini, sela koja su također odsječena, a problem je i jedan bolesnik u Erveniku koji se, po preporuci liječnika, liječi kod kuće, rekao župan Pauk. Cestarske službe pokušavaju očistiti ceste na unešićkom području, kod naselja Čvrljeva te na drniškom području oko Štikova.

SPLIT/IMOTSKI/VRGORAC

U selima imotskog područja zahvaćenog snježnim nepogodama, „odsječeno“ je 3.000 stanovnika i potrebna je dodatna pomoć u strojevima i mehanizacija kako bi se probili višemetarski snježni nanosi do zametenih naselja, rečeno je za današnjeg posjeta župana Splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera kriznom području Imotskog. „Tijela lokalne uprave Imotskog ulažu velike napore i angažirali su sve raspoložive snage i sredstva, ali to nije dostatno i potrebna je dodatna pomoć“, rekao je župan Sanader. Nakon Imotskog župan Sanader je kasno popodne posjetio i krizno vrgoračko područje. I na vrgoračkom području je stanje teško, ocijenio je župan, dodavši kako je danas razgovarao s nadležnim ministrima i predstavnicima Hrvatskih autocesta. Očekujem da će na vrgoračko-imotsko područje sutra ujutro stići obećana pomoć Hrvatskih autocesta, te da će sutra i nadležna ministarstva dostaviti pomoć, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Sanader za posjeta vrgoračkom području. Hrvatski alpinist Stipe Božić danas je s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) angažiran na pomaganju snijegom zatrpanim selima vrgoračkog područja. „Izvukli smo nekoliko starica i bolesnica, a na vrgoračkom području ima još puno posla jer je stanje alarmantno“, kazao je Božić.

ZAGREB

Iz Zagreba večeras u Splitsko - dalmatinsku i Šibensko - kninsku županiju kao pomoć u čišćenju snijega idu po dva traktora ICB 3X s košarom i utovarivačem, po jedan kamion s ralicom i rasipačem, te sol, priopćila je Služba za informiranje Ureda gradonačelnika. Navodi kako je "s obzirom na elementarne nepogode koje su zahvatile Splitsko–dalmatinsku, Šibensko–kninsku i Zadarsku županiju, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kontaktirao župane navedenih županija - Antu Sanadera, Gorana Pauka i Stipu Zrilića. Nakon ankete stanja, župan Splitsko–dalmatinske županije i župan Šibensko–kninske županije uputili su zamolbe gradonačelniku Zagreba za konkretnom pomoći u mehanizaciji i opremi". Na sjednici Operativnog stožera Zimske službe njihovi zahtjevi su odobreni, vodeći računa pritom da ne bude dovedeno u pitanje redovito čišćenje grada Zagreba od snijega, kaže se među ostalim u priopćenju.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u prenoćištu za beskućnike u Velikoj Kosnici istaknuo kako može jamčiti da će u ovo hladno vrijeme svakom beskućnika u Zagrebu biti osiguran "krov nad glavom i topli obrok". Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna rekla je da Zagreb ima dobro organiziranu mrežu pružanja pomoći te da ju svatko može zatražiti i biti smješten bez obzira ima li za to potrebnu dokumentaciju. Sad nas ne zanimaju nikakvi "papiri", već ljudi, a papire ćemo rješavati kad prođu vremenske neprilike. Ako se ukaže potreba za hitnim smještajem, građani se mogu javiti na dežurne telefone Zavoda za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu - 098/903-6393, 098/783-587, rekla je. Caritas i samostani također svakodnevno primaju beskućnike na smještaj ili osiguravaju hranu ljudima u potrebi i svatko tko dođe bit će zbrinut, rekla je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije časna sestra Jelena Lončar. Pomoćnik ravnatelja Crvenog križa Zagreb Zvonko Mlinar istaknuo je da je u prenoćištu u Velikoj Kosnici trenutno smješteno 137 korisnika, od kojih je 22 primljeno u zadnjih 48 sati, a najavljeno ih je još. Rekao je da za sve imaju mjesta i sve će zbrinuti, ali da izostaje reakcija nadležnog ministarstva jer nije problem u Zagrebu, već ih zovu iz Bjelovara, Krapine, Ivanca jer nemaju gdje smjestiti ljude. Gradonačelnik Bandić je rekao da ukoliko se nekome ne osigura mjesto u prenoćištu, taj može spavati kod njega ili kod nekoga od njegovih pročelnika.

OSIJEK

U Osječko-baranjskoj županiji čini se sve kako bi se omogućio neometani svagdanji život unatoč niskim temperaturama i obilnome snijegu koji pada već nekoliko dana, izvijestio je danas župan Vladimir Šišljagić. U priopćenju navodi kako je stanje na području županije trenutačno "pod punom kontrolom" te da nema zastoja u prometu. Jedino je u Osnovnoj školi "Bijelo Brdo" nastava danas privremeno prekinuta zbog kvara na sustavu grijanja, koji se popravlja. Sve ostale predškolske, školske i zdravstvene ustanove na području županije rade. Hrvatska elektroprivreda i HEP Plin bez teškoća osiguravaju urednu opskrbu svih potrošača potrebnim energentima. Hrvatske vode uspostavile su redovitu obranu od leda na rijeci Dravi. Trenutačno stanje je "pod punom kontrolom", a ako vremenski uvjeti budu zahtijevali, dodatne su snage u stanju pripravnosti, priopćio je župan Šišljagić. Posebice je istaknuo da je Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije od 3. veljače "u punoj pripravnosti i kontinuirano prati situaciju uzrokavanu ekstremnim vremenskim uvjetima", a za sutra je najavio sjednicu tog stožera na kojoj će se dogovoriti o daljnjim aktivnostima.

ŠIBENIK

Muškarac koji je danas oko devet sati pronađen mrtav u svojoj kući u Prvić Šepurini, na otoku Prviću, nije se smrznuo, kako su jutros obaviješteni novinari, nego je umro prirodnom smrću, izvijestila je poslijepodne šibenska policija. Prirodnu smrt 71-godišnjaka iz Zagreba utvrdila je liječnica hitne medicinske pomoći, a po nalogu županijskoga državnog odvjetnika u Šibeniku, tijelo pokojnika bit će predano rodbini. Šibenska policija priopćila je i da se nesreća na radu u Ulici Velimira Škorpika u Šibeniku, o kojoj su mediji već izvijestili, po dosadašnjim spoznajama, dogodila pri istovaru radnog stroja s kamiona. Ozlijeđene su dvije osobe, a ne samo jedna, kako je prije priopćeno. Očevid traje.

PULA

Iako je snijeg zaobišao veći dio Istre, jaka i na udare olujna bura stvarala je mnogobrojne teškoće. Naime, po podatcima Centra za zaštitu i spašavanje, bura je savijala prometne znakove i prevrtala kontejnere, a oštećene su i mnoge fasade starih kuća i zgrada. Zbog hladnoće i olujne bure u Istri, mjestimice su zaleđeni more i rijeke. Zaleđen je dio rijeke Raše, nizvodno od mjesta Raše. Izrazito hladni zimski dani, s temperaturama koje se tijekom noći spuštaju ispod ništice, potaknulo je Puljane da otvore privremeno prihvatilište za beskućnike. Pošto je Stožer za zaštitu i spašavanje grada Pule odlučio otvoriti privremeni smještaj za beskućnike na mjestu negdašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria", tu mogućnost iskoristilo je pet starijih osoba, o kojima se brinu volonteri pulskoga Gradskog društva Crvenog križa. Zbog niskih temperatura i nemogućnosti zagrijavanja dvorane, privremeno je zatvoreno pulsko Kino "Valli". U kotlovnici kina - vjerojatno zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta - preopterećen je sustav, a kako su danas priopćili iz Javne ustanove "Pula Film Festivala", u tijeku je stručni pregled sustava grijanja.

ZAGREB

Zagrebačko Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) razmotrit će novi prijedlog mogućeg poskupljenja komunalnih usluga, vodoopskrbe i odvodnje, pročišćivača otpadnih voda i cijena usluga javnog prijevoza u Zagrebu i zauzeti svoje stajalište o tome čim se taj prijedlog usuglasi između Gradskog ureda za gospodarstvo i Zagrebačkog holdinga. "Danas smo od Holdinga dobili novi prijedlog koji će razmotriti Ured za gospodarstvo, a prije konačnog prijedloga korekcije cijena komunalnih usluga to će raspraviti i GSV", izvijestio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon sjednice zagrebačkog GSV-a u Gradskoj upravi. To bi, kako je najavio, moglo biti za dva do tri tjedna kako bi se konačni prijedlog uputio i njemu prije kraja veljače. Dodao je, međutim, da danas ne mogu govoriti ništa oko postotaka i načina poskupljenja jer su u tijeku pregovori oko korekcije cijena komunalnih usluga na zahtjev dvaju Holdingovih podružnica podsjetivši da se oko toga intenzivni pregovori vode već mjesec dana.

KARLOVAC

Uz slogan "Kino Edison - po kinu se grad poznaje" Karlovčani će 14. veljače zgradi nakadašnjeg kina "Edison" vratiti prvotnu namjenu te cjelodnevnim filmskim projekcijama u povodu 92. obljetnice njegove izgradnje nadležne upozoriti na važnost kina i prikazivanja filmova u primjerenim uvjetima, rečeno je danas na konferenciji za novinare. U ime organizatora, Kino kluba Karlovac, Marko Pekić je kazao da je javno gledanje pokretnih slika u Karlovcu počelo u zgradi Gradskog kazališta "Zorin dom", ali kao 'Apolo kinu'. Iako su se filmovi vrtjeli i ranije, prve stalne projekcije počele su 1912. godine kada je u neposrednom susjedstvu "Zorin doma" izgrađena i 14. veljače 1920. otvorena moderna kino dvorana koja je dobila ime po tada još živućem američkom izumitelju Edisonu. Tada je, kako je podsjetio Pekić, u karlovačkom tjedniku pisalo: "Naša publika sada ima na raspologanju jednu velegradsku instituciju. Novo kino možemo postaviti uz bok najmodernijim velegradskim kinima. Ima 640 sjedala, te je prostranije od ijednog zagrebačkog kina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙