FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Potrebna fiskalna konsolidacija ostvaruje se mjerama trajnog karaktera, a ne tek kratkoročnim odustajanjem od pojedinih izdataka, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski u intervjuu za Nedjeljni Vjesnik, odgovarajući na pitanje vezano uz rezove u donošenju ovogodišnjeg državnog proračuna. Na upit vidi li u nekim segmentima ipak naznake oklijevanja da se provedu neki bolni rezovi Rohatinski je rekao kako "ovdje nije riječ samo o proračunu za jednu godinu, nego o počeku vođenja dugoročno održive fiskalne politike koja će još daleko više dobiti na značenju ulaskom u EU. Zato je bitno da se potrebna fiskalna konsolidacija ostvaruje mjerama trajnog karaktera, a ne tek kratkoročnim odustajanjem od pojedinih izdataka", kazao je Rohatinski i dodao: "Sigurno da je veća racionalnost u poslovanju javnog sektora jedna od vrlo važnih dugoročnih mjera, ali ne i dovoljna da sama bitno izmijeni fiskalnu poziciju zemlje. Za to su potrebne radikalne strukturne reforme, uključujući smanjivanje pojedinih prava, o kojima se zasad još malo govori", istaknuo je. U vezi sa zadnjim posjetom misije MMF-a i stručnjaka rejtinške agencije Zagrebu guverner HNB-a rekao je kako "postoje izgledi da oni prihvate opredjeljenja iz (Vladinih) Smjernica (za izradu proračuna) kao prvi korak prema jačoj fiskalnoj konsolidaciji, ali je sasvim izvjesno da će pritom tražiti precizno utvrđivanje konkretnih mjera i mehanizama kojima Vlada namjerava ostvariti predviđene proračunske veličine. Ovi pak moraju biti vjerodostojni i u funkciji dugoročne konsolidacije." "S druge strane", dodao je, "najave mogućih otpora smanjivanju nekih proračunskih rashoda sasvim su normalan i legitiman oblik pokušaja zaštite pojedinih parcijalnih interesa, ali imam dojam da je većina građana potpuno svjesna ukupne situacije i nemogućnosti nastavka dosadašnjeg načina života". U vezi s tečajem kune guverner HNB-a Rohatinski rekao je kako je "stabilnost tečaja previše važna za ukupnu ekonomsku stabilnost u zemlji da bi HNB uopće razmatrao mogućnost da i u potencijalno težim uvjetima od sadašnjih odustane od politike obrane tečaja kune. Svim sredstvima i neovisno o kratkoročnim kolateralnim žrtvama", naglasio je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačlenik Milan Bandić sinoć je u Palači Dverce priredio tradicionalno novogodišnje primanje za novinare koji prate rad gradske uprave, te izrazio uvjerenje u daljnju dobru suradnju s novinarima na dobrobit svih građana. Pozvao je novinare da i dalje svakodnevno provjeravaju sve što gradska uprava čini za Grad Zagreb. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka istaknuo je kako su ovi tradicionalni susreti vodećih politačara Zagreba i novinara dobra prilika da se istakne potreba konkretnih međusobnih odnosa i uzajamnog uvažavanja političara i novinara u njihovom svakodnevnom poslu. "Završeni su parlamentarni izbori, imamo novu državnu vlast, novu politiku i nova očekivanja gradađana. Poslije brojnih afera na državnoj razini, čini mi se da smo svi malo zreliji, čak i skromniji i u ponašanju i u traženjima, svi smo realniji i znamo da ćemo ili mi ili oni iza nas morati platiti sve naše dugove. Dosta je s plaćanjima na dug, dosta sa životom na dug i rekao bih - dosta je i s politikom na dug, i s onom koja financijski ostaje dužna i onom moralno dužnom", rekao je predsjednik HND-a Duka. Dodao je kako je "pogotovo dosta s politikom kriminalnom, kazneno odgovornom". Istaknuo je kako ova naša opća veća zrelost sigurno traži još profesionalnije međusobne odnose između novinara i političara, veću otvorenost političara prema medijima, potpunu transparentnost njihovog rada kao i dobar pristup podatcima tijela javne vlasti, uvažavajući odnos političara prema novinarima. Predsjednik HND-a zaključio je kako bi i političarima i novinarima trebala biti osnovna vodilja dobrobit građana i zajednice, istina u interesu javnosti.

ZAGREB - Izložba "Tišine gdje stvari napuštaju sebe" otvorena sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu nastoji kroz radove jedanaestero talijanskih suvremenih umjetnika dati uvid u trenutna kretanja na talijanskoj umjetničkoj sceni, ali i ukazati na povijesnu bliskost talijanskog i hrvatskog pristupanja umjetnosti. Nadahnuta idejom da se osmisli posebna izložba koja bi ukazala na to da Italija i Hrvatska u kulturnom smislu dijele mnogo toga, da su te dvije zemlje još 60-tih godina 20. stoljeća imale slične umjetničke ukuse i tendencije, izložba je u temi tišine pronašla odgovarajuću paradigmu umjetničkog pristupa za dijalog, kazala je na otvaranju izložbe Ilari Valbonesi, koja je uz Alessia Fransonija jedna od kustosa izložbe. "Željeli smo izložbu koja bi na odgovarajući način predstavila talijansku umjetnost, koja bi imala trenutačan međunarodni predznak, ali koja bi istodobno pripadala zajedničkom prostoru te pridonijela revitalizaciji nekadašnjih čvrstih veza u razumijevanju umjetnosti", dodala je.

RIJEKA - Drama u stihovima Mihaila Jurjeviča Ljermontova "Maskarada" u režiji Vite Taufera premijerno je odigrana sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) "Ivana pl. Zajca" u Rijeci. Drama govori o bezrazložnoj ljubomori i tregediji do koje dovodi. U "Maskaradi" je riječ o tamnoj strani ljudske psihe koja potire sve druge ljudske kvalitete. U izvedbi riječkog HNK-a sudjelovali su svi ansambli kazališta a izvođača je ukupno bilo oko 85. U glavnoj ulozi Arbenjina nastupio je Dražen Mikulić a njegovu ženu Ninu je odigrala Aleksandra Stojaković, nova članica riječke Drame. Druge značajnije uloge odigrali su Jasmin Mekić, Andreja Blagojević, Denis Brižić i Alen Liverić. Na sceni su nastupili i plesači Baleta te članovi zbora Opere a glazbu skladatelja Mitje Smrekara Vrhovnika, skladanu za ovu predstavu, uživo je izvodio sastav pod vodstvom Igora Vlajnića. Dramaturginja je Marijana Fumić, koreograf Matjaž Farič, scenograf Dalibor Laginja a kostime je izradila Barbara Podlogar.

ZAGREB - Carta Incognita, grafičko-multimedijalna monografska izložba akademskog kipara i grafičara Hame Čavrka, otvorena je sinoć u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU). Izložba koja predstavlja atraktivan vrhunac višegodišnjeg bavljenja istoimenim ciklusom koji je obilježio proteklo desetljeće umjetničkoga rada Hame Čavrka smještena je u svim izložbenim prostorima HDLU-a, u galerijama Prsten, Prošireni mediji i Bačva. U ulaznom dijelu galerije Prsten izloženo je više desetaka grafika ovješenih sa stropa koje posjetitelji mogu i doticati. U preostalom, potpuno zamračenom dijelu galerije Prsten, slijede prostorije s video-projekcijom, prostornom instalacijom, umjetničkim objektima i audio-radom. U galeriji Proširenih medija razmješta se deset light-boksova s digitalnim isprintom, dok je galerija Bačva, koja je natkrivena bijelim platnom i osvijetljena snažnom rasvjetom, prepuštena doživljaju ne-mjesta, odnosno, iskustvu meditacije. Izložbu prati meditativna glazba, u izboru filmskog umjetnika Ivana Roce. Ta vibracija koja prolazi kroz pod i ljude ujedno i pročišćava, kaže Čavrk.

SPLIT - Na hitnom kirurškom odjelu splitskog KBC jučer je primljeno je 60 pacijenata koji su padom na snijeg ili poledicu ozlijeđeni, izvjestio je sinoć predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Vedran Radonić. "Obavili smo četiri operacije, a tijekom noći može se očekivati prijem novih ozlijeđenih pacijenata”, rekao je Radonić.

DUBROVNIK - Folklorni ansambl Liđo iz Dubrovnika i Međunarodni institut za promidžbu mira kroz turizam u Dubrovniku su potpisali sporazum o suradnji na promociji mira, međusobnog razumijevanja i suradnji među ljudima i narodima svijeta. Suradnja između Linđa i Instituta ima veliku ulogu za budućnost razvoja kulturne razmjene, poboljšanja dobrosusjedskih odnosa, zaštitu kulturne baštine, te promociju kulture, posebno folklora naše zemlje ali i cijele regije, kazala je nakon potpisivanja ravnateljica folklornog ansambla Linđo Dubravka Sarić. Potpisani sporazum postavlja temelje za osnivanje budućeg Instituta za folklor jugoistočne Europe za što će se Institut posebno zalagati a sve to u suradnji s folklornim ansamblom Linđo koji će organizirati i koncert posvećen promociji folklora za vrijeme međunarodne konferencije u Zagrebu.

ZAGREB - Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira 6. hrvatski trijenale grafike s temom "Iluzija u umjetnosti" koje će se tijekom lipnja i srpnja održati u prostorima Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika te je tim povodom raspisan javni natječaj za sudjelovanje na trijenalu od 3. veljače do 23. ožujka 2012., priopćeno je iz HAZU-a. U obrazloženju teme autor koncepcije ovogodišnjeg trijenala Željko Marciuš navodi kako je "Iluzija u umjetnosti", jedan je od temeljnih optičkih, vizualno-znanstvenih problema i postavki zapadnoeuropske umjetnosti. Pojam se istovremeno odnosi na vizualno nasljeđe i kulturnu baštinu čovječanstva, ali i suvremenu umjetnost, odnosno futurističke projekcije koje u budućonosnom, virtualnom svijetu propituju granice ljudske percepcije, stvarnosti i stvarnosnog, iskustvenog, egzistencijalnog bivanja. Stoga 6. hrvatski trijenale grafike u žarište interesa postavlja i propituje temu iluzije u umjetnosti, kao jednu od temeljnih postavki čovjekove vizualizacije svijeta, brišući i na taj način već odavno proširene i međuzavisne tradicionalne granice između visoke i niske umjetnosti. Tema obuhvaća istodobno 3D nasljeđe iz riznice umjetnosti, kao i nove prostore invencije trodimenzionalne iluzionističke grafike.

ZAGREB - Lutkarska serija za djecu "Tajni dnevnik patke Matilde" Hrvatske televizije uvrštena je u program jednoga od najprestižnijih svjetskih televizijskih festivala "Prix jeunessea" koji ove godine slavi 25. godinu postojanja. Serija će biti uvrštena i u jubilarni katalog u kategoriji najboljih svjetskih emisija za djecu i mlade, priopćio je danas HRT. Autori serije namijenjene predškolskoj djeci su Sara Hribar, Ivan Miladinov, Tanja Kirhmajer, Iva Matija Bitanga, Leo Vukelić i Frano Đurović. Glavni junaci priče su patka Matilda i njezin pačji laptop u koji svake večeri zapisuje zanimljive, smiješne i zabavne zgode iz svojeg života i života svojih nećaka - pačića Janka i Olgice te prijatelja - magarca Alojza, pjetlića Pjera, ovce Lujze i ježa Leopolda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙