FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 at

ZAGREB - Iz Ureda predsjednika Republike Ive Josipovića u večerašnjem su priopćenju, u povodom izjava bivšeg predsjednika Stjepana Mesića o troškovima Ureda predsjednika, iznijeli podatke vezano za te troškove. "Ukupni ostvareni troškovi Ureda predsjednika Mesića za 2008. godinu iznosili su 52.909.498,00 kuna, dok su za 2009. g. bili 47.731.333,00 kuna. Ukupni ostvareni troškovi Ureda predsjednika Josipovića za 2010. godinu iznosili su 41.316.406,00 kuna (odnosno, bez troškova službenog zrakoplova 40.154.261,00 kuna), a za 2011. g. 44.596.377,00 kn (odnosno, bez troškova službenog zrakoplova koji ranijih godina nije teretio proračun Ured predsjednika Republike Hrvatske, 42.258.159,00 kuna)", ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Josipovića. "Rashodi za zaposlene Ureda predsjednika Mesića za 2008. g. iznosili su 27.213.586,00 kuna, a za 2009. g. iznosili su 27.519.848,00 kuna. Rashodi za zaposlene Ureda predsjednika Josipovića za 2010. g. iznosili su 24.205.828,00 kuna, a za 2011. g. iznosili su 24.217.388,00 kuna", stoji u priopćenju. "S obzirom na izjave o visokim troškovima božićno-novogodišnjeg prijema, želimo istaknuti da nije bilo nikakvog banketa, kao što je moglo svjedočiti više od tisuću uzvanika, koji su događaju prisustvovali, te da su ukupni troškovi istog iznosili 14.908,20 kn", navodi u priopćenju predstojnik Ureda predsjednika Republike Josipovića, Vito Turšić.

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja objavilo je danas mjere zaštite od niskih temperatura te pozvalo građane da obiđu starije i nemoćne osobe tijekom ovih hladnih dana. Preporuča se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike, navodi se u priopćenju i upozorava kako su za pothlađivanje posebno opasne situacije kada niske temperature prati vjetar i snijeg. Na ekstremne vremenske prilike posebno suosjetljivi mala djeca i stariji ljudi. Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, a za one koji moraju izaći preporuča se oblačenje tople odjeće koja treba biti slojevita, ne preuska, vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Potrebno je zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom. Izuzetno je važna nepropusna, topla i komotna obuća. Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti Ministarstvo zdravlja preporuča izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. Ne smije se ignorirati osjećaj hladnoće kao ni drhtavica koja upozorava kako se treba utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći. U slučaju pothlađivanja mora se utopljavati postepeno zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja. U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć izabranog liječnika obiteljske medicine. Preporuča se kontinuirano uzimanje dovoljne količine toplih napitaka, dok alkohol i preveliku količinu kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije priopćilo je danas da će provesti nadzor nad radom RTL televizije i utvrditi je li taj nakladnik ispoštovao odluku po kojoj je do jučer u ponoć trebao uskladiti emitiranje programa s programskom osnovom iz 2005. Vijeće je navelo da će provesti nadzor nad radom nakladnika po uobičajenoj proceduri u trajanju od sedam dana za koliko se radi programska shema. U tom će razdoblju, kažu u Vijeću, razmotriti i dopis RTL-a koji je tražio odgodu izvršenja odluke. Po obavljenoj analizi, Vijeće će utvrditi je li RTL postupio prema odluci o usklađenju programske osnove i donijeti odluku, priopćilo je Vijeće. RTL televiziji je sinoć u ponoć istekao jednomjesečni rok u kojem je trebala prilagoditi emitiranje programa. Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak rekao je jučer Hini da je jedina daljnja sankcija privremeno ili trajno oduzimanje koncesije RTL televiziji, ako u roku ne prilagodi program. Vijeće je tom nakladniku krajem prosinca prošle godine izdalo treću opomenu i obvezalo ga da u roku od trideset dana uskladi program s programskom osnovom za koju ima suglasnost Vijeća. RTL-u su utvrđena odstupanja od programske osnove u informativnom i dijelu zabavnog i dječjeg programa. Tako je utvrđeno da je je udio informativnog programa u čitavom programu RTL-a tek nešto malo iznad osam posto, a trebao je biti 18 posto. Vijeće je RTL-u izreklo opomenu jer je programsku osnovu promijenio za više od 10 posto od njezinog sadržaja, a bez prethodne suglasnosti Vijeća.

OSIJEK - Za rijeku Dravu u Osječko-baranjskoj županiji danas su proglašene redovite mjere obrane od leda jer se na nekoliko mjesta stvaraju ledene naslage, zbog čega su Hrvatske vode agnažirale dva ledolomca. Po riječima Ivice Nađa iz Hrvatskih voda, premda stanje nije kritično, ledena se masa stvara sve više te su ledolomci angažirani da lome i usitnjavaju led kako ne bi bilo teškoća s plovidbom. Zimska luka u Osijeku velikim je dijelom zaleđena te je problem vlasnicima čamaca, a ponajviše ribičima.

SPLIT - Predstojnik Klinike za kirurgiju splitskoga KBC-a Vedran Radonić pozvao je danas popodne sve mlađe specijaliste traumatologe te klinke da se angažiraju jer je sve više ozlijeđenih u padu na snijegu ili poledici. "Kako se vrijeme pogoršava, tako se povećava broj ozlijeđenih te smo do popodne na hitnome kirurškom odjelu primili 30 osoba s lomovima i sve su nam operacijske dvorane pune", rekao je Radonić. Zbog povećanog broja lomova, tim traumatološkim slučajevima bavit će se specijalisti u operacijskim dvoranama. Splitski područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) pozvao je danas čelnike jedinica lokalne samouprave s izrazito ugroženih područja da aktiviraju stožere za zaštitu i spašavanje koji će procijeniti i pratiti stanje na terenu. U suradnji s mjerodavnim službama i poduzećima, stožeri bi trebali procijeniti opasnosti i pokrenuti mjere u vezi s nepovoljnim vremenskim uvjetima, navodi u priopćenju pročelnik splitskoga ureda DUZS-a Petar Škorić. Splitski DUSZ ih poziva da se pobrinu za osobe kojima je onemogućen nastavak putovanja ili povratak u mjesto stanovanja te za one kojima je zbog nevremena ugroženo zdravlje i život. Na temelju procjene ugroženosti stanovništva, nužno je odrediti i potrebne zalihe vode i hrane te energenata i ostalih živežnih namirnica, njihovu nabavu i način dostave stanovništvu.

DUBROVNIK - Vrijeme na poluotoku Pelješcu danas se znatno pogoršalo, a obilno pada snijeg koji mjestimice doseže i do pola metra. Temperature su vrlo niske, a spuštaju se do -6 stupnjeva, koliko je izmjereno u mjestu Potomju. Promet pelješkom cestom teče uz velike teškoće, ralice su na terenu i čiste snijeg, a nije dopušteno prometovati kamionima s prikolicama i tegljačima. Zbog visokog snijega i hladnoće, nastava nije održana u osnovnim školama u Kuni i Trpnju. Nastava je do daljnjega odgođena i u četiri osnovne škole u Metkoviću, gdje je jutros palo više od 30 centimetara snijega. Cijela trpanjska općina od sinoć do jutros u deset sati bila je bez električne energije, a po obavijesti voditelja Trafostanice Elektrojuga na Pelješcu Ive Daničića, opskrba strujom je uredna, ali mogući su novi prekidi zbog velikih nanosa snijega. Zbog nevremena, procesije u povodu blagdana Sv. Vlaha u Janjini i u Stonu ovaj put nije bilo, a svi su obredi održani u crkvi sv. Nikole u Stonu i u crkvi sv. Vlaha u Janjini.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom danas je izvijestio da su gradski kapaciteti za smještaj beskućnika dostatni i da mjesta na toplom ima i u prenoćištu zagrebačkog Crvenog križa u Kosnici. Beskućnicima koji su izloženi lošim vremenskim prilikama i hladnoći poručuju da su u slučaju dodatne potrebe osigurani kapaciteti za sve te da "nitko neće ostati bez smještaja i toplog obroka". "Ako se tijekom vikenda ukaže potreba za hitnim smještajem, građani se mogu javiti na dežurne telefone Zavoda za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu - 098/903-6393, 098/783-587", navode iz Ureda i napominju da su socijalne službe u Gradu dobro organizirane te da su i do sada zbrinuti svi koji su bili u potrebi. Grad Zagreb, sukladno svojoj socijalnoj politici skrbi za sve građane, a posebna pomoć usmjerena je najugroženijim kategorijama stanovništva. Takvom socijalnom politikom svrstava se u najsocijalnije gradove u Europi. Svakodnevnim osiguranjem toplih obroka kroz pučku kuhinju dnevno se osigura preko četiri tisuće obroka, a osobama bez odgovarajućeg smještaja Grad je osigurao smještaj u Kosnici, navodi se.

SPLIT - Četvorica Splićana, unatoč obilnom snijegu, danas su na gradskome kupalištu Bačvicama igrali picigin, što je izazvalo čuđenje, ali i oduševljenje prolaznika. Dok je ta skupina u moru igrala picigin, više se Splićana na plaži prekrivenoj snijegom visokim 20-ak centimetara skijalo i spuštalo niz padinu do kupališta. Stariji Splićani svjedoče kako se ne sjećaju da se ikada istodobno na Bačvicama igrao picigin i skijalo po snijegu.

ZAGREB/SPLIT - USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu u dva odvojena slučaja optužio dvije skupine krijumčara cigareta, tereteći ih da su oštetili državni proračun za ukupno oko četiri milijuna kuna, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo RH. Prvu, 12-članu skupinu USKOK tereti za krijumčarenje cigareta iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Sloveniju. Cigarete su bile namijenjene naručitelju u Njemačkoj. Krijumčari su u Hrvatsku prenijeli i prodali najmanje 24.036 šteka cigareta, čime su oštetili državni proračun za najmanje 3,4 milijuna kuna. U drugom slučaju, USKOK tereti devetoricu da su iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili i prodali najmanje 43.830 kutija cigareta čime su oštetli proračun za više od pola milijuna kuna. Obje skupine USKOK tereti za izbjegavanje carinskog nadzora i nedopuštenu trgovinu.

VODNJAN - Svečanom misom koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić danas je u Vodnjanu proslavljen blagdan zaštitnika grada - Sv. Blaža, 800. obljetnica utemeljenja župe i 500. obljetnica smrti sv. Nikoloze Burse, čije se tijelo neraspadnuto čuva u vodnjanskoj crkvi. Nadbiskup Devčić istaknuo je važnost obljetnice i zajedništva župe te kako je otkrivanjem relikvija u Vodnjanu počelo novo razdoblje vjerskih hodočašća u tom kraju. Posebno svečano bilo je postavljanje i blagoslov četiriju komora za zaštitu svetih tijela, koja su sad ispravno zaštićena s obzirom na to da su vodnjanske mumije, tijela i relikvije u mjesnoj crkvi svojevrstan fenomen u svijetu, objasnio je vodnjanski župnik Marijan Jelenić. Podsjetio je na znanstvenu obradu svetih tijela te kako je na CT-snimanju u Splitu utvrđeno da je tijelo sv. Pavla samo kostur, tijelo sv. Leona Bemba djelomično raspadnuto, a tijela sv. Ivana Olimija i sv. Nikoloze sačuvana sa svim unutarnjim organima, što je, smatra, svjetska senzacija. Župna crkva sv. Blaža podignuta je na mjestu bivše bazilike i najveća je u Istri. Građena je od 1760. do 1800. godine prema modelu crkve sv. Petra u Veneciji. Ima deset oltara s relikvijama svetaca kojima su posvećeni. Crkvena zbirka u Vodnjanu jedna je od većih i bogatijih u Hrvatskoj zbirci umjetničkih djela, crkvenih predmeta, knjiga i rukopisa, s posebno velikim brojem relikvija svetaca. Iza oltara leže sačuvana tijela sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Burse te dijelovi tijela rimskoga časnika sv. Sebastijana, carigradske mučenice sv. Barbare i pokornice sv. Marije Egipatske. Tijela su posve očuvana, a nisu balzamirana ni hermetički zatvorena.

ZAGREB/BEČ - Predstavnici zagrebačkoga Gradskog ureda za strateško planiranje i razvoj grada danas su na sastanku u odjelu za prostorno planiranje grada Beča razmijenili iskustva s bečkim gradskim strateškim planerima i predstavnicima regionalne razvojne agencije, izvijestio je danas grad Zagreb. Nakon prošlotjednog otvorenja izložbe "Izgradnja grada - primjeri za i iz Beča" u bečkom izložbenom centru ureda za razvitak i planiranje grada "Wiener Plannungswerkstattu", na kojem je bila i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević, nastavljaju se aktivnosti Zagreba sudjelovanjem na panel diskusiji s temom urbanog razvoja u gradovima Brnu, Bratislavi, Ljubljani i Zagrebu. Diskusiju je moderirao bečki arhitekt Robert Temel, a počela je uvodom pročelnice za urbanističko planiranje Beča Brigitte Jilke. Predstavnici gradova sudionika održali su kratke prezentacije o urbanom razvoju i strateškim razvojnim projektima u svojim gradovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙