FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti čeka rusku odluku o rezoluciji o Siriji

UJEDINJENI NARODI, 3. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak čeka rusku odluku o najnovijoj verziji nacrta euro-arapske rezolucije o Siriji, a neki diplomati kažu da bi Kremlj ovaj put mogao pristati.

Jedan visoki zapadni diplomat kaže kako se 15 veleposlanika Vijeća sigurnosti o tekstu dogovorilo u četvrtak, ali da konačnu odluku o rezoluciji koja podupire plan Arapske lige za rješavanje pitanja Sirije moraju donijeti prijestolnice. "Rusi su ... na veleposlaničkoj razini... rekli da se slažu s tekstom... a i Kinezi su to rekli", kaže taj veleposlanik.

No zasad se zna da Moskva još nije zadovoljna. Novinska agencija Interfax prenijela je riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova koji kaže kako nacrt rezolucije "nije dovoljan da bismo ga mogli u tom obliku poduprijeti".

Pošto je ruski veleposlanik Vitalij Čurikin na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti rekao da će staviti veto bude li se u petak glasalo o verziji u kojoj se kaže da to tijelo "u potpunosti podupire" arapski plan koji od sirijskoga predsjednika Bašada al-Asada traži da odstupi, Maroko je u četvrtak pripremio revidirani nacrt, kažu diplomati.

Rusija je odavno sirijski saveznik i predvodi protivnike oštrije akcije Vijeća sigurnosti protiv te zemlje zbog straha da bi se takva akcija smatrala poticanjem "promjene režima" ili čak vodila u vanjsku intervenciju kao što se to dogodilo u Libiji.

Izraz "u potpunosti podupire" ostao je u tekstu rezolucije, ali diplomati vjeruju kako je Čurkinova prijetnja vetom bila više vezana uz sadržaj rezolucije pa predviđaju da bi se Rusi mogli suzdržati od glasanja ili čak poduprijeti rezoluciju.

"On je svoju prijetnju izrekao, ali mislim da neće nužno i djelovati u skladu s njom", rekao je jedan diplomat koji je želio ostati anoniman. "U (rezoluciju) smo uključili neke nove izraze koje je Rusija htjela".

Ako ruska odluka stigne, Vijeće bi o rezoluciji moglo glasovati već večeras ili u subotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙