FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 4. do ponedjeljka 6. veljače

ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu od subote, 4. veljače do ponedjeljka, 6. veljače.

SUBOTA, 4. veljače

__________________

TUZLA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović će na poziv Univerziteta u Tuzli održati predavanje "Hrvatska vanjska politika - kako biti dobar susjed", nakon čega će biti potpisan i sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik hrvatske države također će se sastati s Hrvatima iz Tuzlanskog kantona.

LJUBLJANA - Očekuje se masovni prosvjed u Ljubljani i Mariboru na poziv međunarodne hakerske mreže Anonymous jer je Slovenija zajedno s još 21 državom Europske unije u četvrtak prošlog tjedna u Japanu potpisala pristup kontroverznom međunarodnom sporazumu ACTA kojim bi se na svjetskoj razini štitila autorska prava na internetu i ograničilo piratstvo. Svoje sudjelovanje na prosvjedima je na Facebooku potvrdilo oko 12.000 ljudi. Dio javnosti i civilnih udruga u Sloveniji slaže se s ocjenom hakerske skupine da bi predviđena regulacija i kontrola uporabe interneta na način predviđen ACTA-om značila jednu vrstu cenzure i filtracije sada dostupnih sadržaja u suprotnosti s idejom slobodnog i otvorenog pristupa svim sadržajima koje omogućuju nove tehnologije.

Anonymous poziva "slovensku braću i sestre" koji se protive "porobljavanju interneta" da napadnu poslužitelje službenih internetskih stranica slovenske vlade i pokušaju doći do službenih dokumenata i elektroničke pošte ako njihova vlada ne povuče svoj potpis.

MOSKVA - Najavljeni veliki prosvjedi protiv Vladimira Putina, kao i manifestacija njegovih pobornika. Oporba će organizirati mimohod "Za slobodne izbore", predviđen je skup potpore predsjedničkom kandidatu Vladimiru Putinu, Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) održat će svoj skup, a također će se održati skup "Za slobodne izbore, za demokraciju". Ti će skupovi biti na različitim lokacijama, ali bi trebali početi u isto vrijeme. Organizatori mimohoda očekuju da će okupiti 30 do 50 tisuća ljudi, a organizatori skupa potpore Putinu nadaju se da će okupiti još i više sudionika. Organizatore brinu polarne hladnoće u Moskvi, te strahuju da bi to moglo spriječiti ljude da izađu na ulice.

NEDJELJA, 5. veljače

___________________

FINSKA - Drugi krug predsjedničkih izbora u kojem se sučeljavaju Sauli Niinisto iz Nacionalne koalicijske stranke i Pekka Haavisto iz Zelene lige. Predsjednica na odlasku Tarja Halonen nije se kandidirala jer je odslužila dva mandata, koliko je po zakonu maksimalno dozvoljeno. Prvi krug izbora je održan 22. siječnja.

SOFIJA - U posjet Bugarskoj stiže američka državna tajnica Hilary Clinton.

PONEDJELJAK, 6. veljače

______________________

OSLO - Počinitelj terorističkih napada Anders Behring Breivik pojavit će se pred sudom u vezi produljenja privremenog pritvora. Breivik je vatrenim oružjem 22. srpnja 2011. smaknuo 69 mladića i djevojaka na otoku Utoya gdje se održavao ljetni politički kamp mladih socijaldemokrata.

LONDON - 60. godišnjica dolaska na prijestolje kraljice Elizabete II.

VATIKAN - Održava se konferencija "U pravcu iscjeljenja i preporoda" posvećena borbi protov pedofilije na kojoj će sudjelovati predstavnici 110 nacionalnih biskupskih konferencija i vođe 30 vjerskih redova, kao i psiholozi, stručnjaci i žrtve pedofilije, a domaćin skupa je Gregorijanski univerzitet. Glavni tužitelj Vatikana za slučajeve zlostavljanja djece izjavio je da broj prijavljenih slučajeva pedofilije među svećenicima opada, ali da je dostigao alarmantan nivo u ostatku društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙