FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodnjan proslavio blagdan Sv. Blaža

VODNJAN, 3. veljače 2012.(Hina) - Svečanom misom koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić danas je u Vodnjanu proslavljen blagdan zaštitnika grada - Sv. Blaža, 800. obljetnica utemeljenja župe i 500. obljetnica smrti sv. Nikoloze Burse, čije se tijelo neraspadnuto čuva u vodnjanskoj crkvi.

Nadbiskup Devčić istaknuo je propovijedi važnost obljetnice i zajedništva župe te kako je otkrivanjem relikvija u Vodnjanu počelo novo razdoblje vjerskih hodočašća u tom kraju.

Posebno svečano bilo je postavljanje i blagoslov četiriju komora za zaštitu svetih tijela, koja su sad ispravno zaštićena s obzirom na to da su vodnjanske mumije, tijela i relikvije u mjesnoj crkvi svojevrstan fenomen u svijetu, objasnio je vodnjanski župnik Marijan Jelenić.

Podsjetio je na znanstvenu obradu svetih tijela te da je na CT-snimanju u Splitu utvrđeno da je tijelo sv. Pavla samo kostur, tijelo sv. Leona Bemba djelomično raspadnuto, a tijela sv. Ivana Olimija i sv. Nikoloze sačuvana sa svim unutarnjim organima, što je, smatra, svjetska senzacija.

Na svečanoj misi u Vodnjanu bio je i gradonačelnik Klaudio Vitasović te porečki i pulski biskup Ivan Milovan i biskup koadjutor porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša.

Župna crkva sv. Blaža podignuta je na mjestu bivše bazilike i najveća je u Istri, a njezin je zvonik visok 63 metra. Građena je od 1760. do 1800. godine prema modelu crkve sv. Petra u Veneciji. Ima deset oltara s relikvijama svetaca kojima su posvećeni. Crkvena zbirka u Vodnjanu jedna je od većih i bogatijih u Hrvatskoj zbirci umjetničkih djela, crkvenih predmeta, knjiga i rukopisa, s posebno velikim brojem relikvija svetaca. Iza oltara leže sačuvana tijela sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Burse te dijelovi tijela rimskoga časnika sv. Sebastijana, carigradske mučenice sv. Barbare i pokornice sv. Marije Egipatske. Tijela su posve očuvana, a nisu balzamirana ni hermetički zatvorena. Nikoloza Bursa, poglavarica benediktinskoga samostana sv. Servola u blizini Venecije, molitvom je i znakom križa liječila bolesnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙