FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: Islamistički vođa naredio prekid napada na civile

MOSKVA, 3. veljače 2012. (Hina/AFP) - Vođa islamističke pobune na ruskom Kavkazu, Čečenac Doku Umarov naredio je pristašama da prekinu napade na civile u Rusiji, nakon prosvjeda protiv režima premijera Vladimira Putina, po videosnimci objavljenoj u petak.

"Zapovijedam svim skupinama za sabotažu čija je zadaća provoditi naš plan o specijalnim operacijama u Rusiji da prekinu sve operacije u kojima bi se moglo raniti civile", rekao je Doku Umarov na toj snimci koju je objavila čečenska pobunjenička stranica kakvkazcenter.com.

Umarov za kojim tragaju ruske vlasti preuzeo je odgovornost za napad na moskovsku zračnu luku Domodjedovo u siječnju 2011. u kojemu je poginulo 37 ljudi i za dva napada na moskovsku podzemnu željeznicu 2010. u kojima je bilo 40 mrtvih.

"Posljednji događaji u Rusiji pokazuju da miroljubivi ruski puk više ne podupire Putinov režim", kazao je.

"Danas je civilno stanovništvo u Rusiji talac Putinova režima koji se bori protiv islama na području kavkaskog emirata. U takvim okolnostima moramo zaštititi civile u našim specijalnim operacijama", dodao je.

Umarov koji dolazi iz redova čečenskih pobunjenika koji su se borili s ruskim snagama za neovisnost Čečenije, 2007. je napustio borbu za neovisnost i prigrlio islamizam, proglasivši se vođom "kavkaskog emirata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙