FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Među nezaposlenima u Splitsko-dalmatinskoj županiji 56 posto žena

SPLIT, 2. veljače 2012. (Hina) - Na području Splitsko-dalmatinske županije, prema najnovijim podatcima, evidentirano je 43.200 nezaposlenih od kojih je 56 posto žena, izvijestio je danas u Splitu pročelnik za zapošljavanje u županijskoj podružnici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) Miroslav Delić na tribini "Ravnopravnost na tržištu rada" koju je u suradnji s udrugom "Domine" organizirao Forum žena splitskoga SDP-a.

Delić je upozorio da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji posebice izražena nezaposlenost u tzv. ženskim zanimanjima.

Trenutačno je u županiji evidentirano 5000 nezaposlenih osoba, pretežito žena, u administrativnim zanimanjima, a godišnje su potrebe za takvim zanimanjima između 200 i 300 osoba, rekao je Delić.

Po njegovim riječima, među nezaposlenim ženama najteže se zapošljavaju one u dobi iznad 40 godina jer su, kako je rekao, poslodavci izbirljivi.

Predsjednica Foruma žena splitskoga SDP-a Aida Batarelo izrazila je strah da bi s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) žene pri zapošljavanju mogle biti 'meta izrabljivanja'.

Batarelo je upozorila i na sve češću pojavu da na rodiljni dopust, umjesto majke, odlazi otac jer se to, kako je objasnila, obiteljima više isplati, ali se, dodala je, i na taj način žene diskriminiraju.

Blanka Ćop iz udruge "Domine" istaknula je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebice na otocima i u Dalmatinskoj zagori, izražen patrijarhalni način života u kojemu žene, kako je rekla, obavljaju 95 posto kućanskih poslova. A i poslodavci, dodala je, imaju patrijarhalni pristup te pri zapošljavanju žena pitaju koliko imaju djece i hoće li imati djece, sve kako bi se zaštitili od obveze prema ženama koje idu na rodiljni.

U raspravi je istaknuto da su žene prisiljene raditi "na crno" jer poslodavci žele izbjeći plaćanje poreznih obveza za zaposlenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙