FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH 2011. pronađeno sedam i pol tisuća krivotvorenih novčanica

SARAJEVO, 2. veljače 2012.(Hina) - U Bosni i Hercegovini tijekom 2011. godine pronađeno je nešto manje od sedam i pol tisuća krivotvorenih novčanica različitih valuta uključujući tu i hrvatsku kunu, no ona je tu bila zastupljena tek simbolično, proistječe iz podataka koje je u četvrtak objavila Centralna banka BiH.

Kako se dodaje, u novčarskim transakcijama pronađeno je ukupno 7.454 krivotvorenih novčanica. Među njima su bile tri novčanice od po dvjesto odnosno pet stotina hrvatskih kuna.

Zanimljivo je, međutim, kako je broj otkrivenih krivotvorina za gotovo 60 posto veći u odnosu na 2010. godinu. Uvjerljivo najveći broj krivotvorina, njih oko sedam tisuća, odnosio se na novčanice bosanskohercegovačke nacionalne valute konvertibilne marke (KM), a najviše se odnosilo na novčanice manje nominalne vrijednosti od 20, 50 i 10 KM (10, 25 i 5 eura).

Euro, kao druga najpopularnija valuta među krivotvoriteljima, bio je zastupljen s nešto više od tri stotine krivotvorenih novčanica, što je za 51,45 posto manje nego u 2010. godini. Najviše su se krivotvorile novčanice od 100 eura.

Oznake američkog dolara bile su otisnute na tek 75 pronađenih krivotvorenih novčanica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙