FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijske vlasti na obljetnicu pokolja blokirale Hamu

BEJRUT, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Postrojbe sirijske vojske zatvorile su u četvrtak trgove u gradu Hami nakon što su stanovnici polili ulice crvenom bojom kako bi obilježili 30. godišnjicu pokolja koji je proveo otac predsjednika Bašara al-Asada tijekom pobune protiv njegove vladavine.

Aktivisti iz Hame su rekli da su vatrogasna vozila tijekom noći isprala boju polivenu u spomen na krvoproliće napada na grad 1982. godine, središte islamističke pobune protiv starijeg Asada, u kojem je poginulo 10.000 ljudi.

"Oni žele ubiti sjećanje i ne žele da toga sjećamo", rekao je jedan aktivist iz Hame gdje su, kako kažu stanovnici, tenkovi blokirali glavne trgove kako bi spriječili prosvjede. "No mi to nećemo prihvatiti".

Dok Asadovi protivnici ovim činom prkose njegovoj vlasti, Rusija je upozorila da će uložiti veto na bilo kakvu rezoluciju o Siriji koju ocijeni neprihvatljivom, jasno rekavši da želi spriječiti intervenciju poput one u Libiji zbog Asadova 11-mjesečnog obračuna s prosvjednicima i naoružanim pobunjenicima.

Moskva je odbacila nacrt rezolucije iza kojeg su stali Arapska liga, Washington i Pariz i koji traži da Asad prepusti vlast svojem zamjeniku, te traži da se iz bilo kakvih nacrta isključi intervencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙