FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Doprinos redovništva u borbi protiv ovisnosti

ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) povodom Dana posvećenog života istaknula je značaj doprinosa redovništva u borbi protiv ovisnosti kroz primjere centra za odvikavanje od ovisnosti "Marjanovac" i zajednice "Cenacolo".

"U novije vrijeme, redovništvo je prepoznalo potrebu mnogih za odvikavanjem od ovisnosti, a ovisnik je uvijek bio prepoznat kao čovjek u potrebi i kao takvim mu se pristupalo", kazao je predsjednik HKVRPP-a otac Vinko Mamić na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu HKVRPP-a. Dodao je kako su s vremenom ustanovljeni različiti instituti i zajednice koje su prihvaćale ovisnike bez obzira na njihovu vjeru, svjetonazor i nacionalnost.

Istaknuo je da su redovnice i redovnici u Hrvatskoj, kao i u BiH, uvijek nastojali prepoznati potrebe drugih na kulturološkoj, sociološkoj i općeljudskoj razini u sredinama u kojima su djelovali.

U sklopu konferencije, predstavljeni su centar "Marjanovac" i zajednica "Cenacolo" koji pomažu osobama s problemom ovisnosti, izgubljenim mladim ljudima koji imaju problem uklopiti se društvo i onima koji su godinama živjeli neskladnim načinom života.

Centar "Marjanovac" je neprofitabilna, nevladina i nereligiozna udruga koja je započela s djelovanjem 2000. godine u Aleksandrovcu (BiH). Porastom fenomena ovisnosti, Centar je 2003. preuzeo terapijski program prema filozofiji i metodologiji "Projekt Čovjek", u suradnji s Talijanskim Centrom Solidarnosti iz Rima. Program Centra se ostvaruje kroz četiri faze, od prihvata u Centar do povratka u društveno obiteljsko okruženje.

Časna sestra Amata Anđelić iz "Marjanovca" istaknula je kako je centar mješovita odgojno-terapijska zajednica unutar koje je u dosadašnjih 11 godina rada, kroz sve četiri faze u program bilo uključeno 505 osoba, njih 92 uspješno je završilo kompletni program, od čega njih 80 posto živi život bez supstanci. Naglasila je kako je trenutno u sve četiri faze Centra uključeno oko 40 osoba.

Zajednica "Cenacolo" je kršćansko udruženje koje je 1983. u Italiji osnovala časna sestra Elvira Petrozzi, a 1992. je otvoren i u Hrvatskoj gdje postoji sedam kuća za muškarce i jedna za žene. Danas Zajednica u svijetu broji preko dvije i pol tisuće muškaraca i žena.

Don Ivan Filipović iz "Cenacola" govorio je o osobnom iskustvo borbe s ovisnošću te istaknuo važnost vjere i učestale molitve. Naglasio je da "Cenacolo" nije klasična terapijska zajednica samo za ovisnike, već za sve one mlade koji tragaju za smislom života, dodavši kako je život u zajednici sličan redovničkom životu, a temelji se na molitvi i radu. To je potvrdio i bračni par iz te zajednice koji je s okupljenima podijelio svoja svjedočanstva o borbi s ovisnošću i životu u Zajednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙