FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDF podržava program vlade za zaštitu ljudskih i prava manjina

ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Iz Srpskog demokratskog foruma (SDF) danas su podržali program Vlade RH koji se odnosi na zaštitu ljudskih prava i promicanje građanskih sloboda, pogotovo kada su u pitanju zaštita i promidžba prava nacionalnih manjina.

SDF u priopćenju ocjenjuje da je Hrvatska u proteklom razdoblju, prije svega u procesu pristupanja EU i ispunjavanju kriterija za članstvo, postigla značajan napredak u zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda i u zaštiti prava nacionalnih manjina, ali i napominju da u mnogim područjima zaštite ljudskih prava još uvijek nije dosegnuta zadovoljavajuća razina i da su pojedine društvene skupine i dalje diskriminirane.

"Nadamo se da će ova Vlada, za razliku od prethodne, biti odgovorna, vjerodostojna i iskrena, te u potpunosti poštovati vlastita rješenja u procesu zaštite prava izbjeglica, dvojezičnosti u tijelima lokalne, državne, javne i sudbene vlasti, obnovi u ratu porušenih kuća, stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskih prava, priznavanju stečenih mirovinskih prava, ravnopravnog zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina, efikasnijeg funkcioniranja vijeća nacionalnih manjina, zaštite vlasničkih prava i prava posjeda povratnika i onih koji se nalaze u izbjeglištvu, te promoviranja kulture, etničkog i jezičnog identiteta područja na kojima prebivaju nacionalne manjine u cilju očuvanja toponomastike i naziva ulica i trgova", stoji u priopćenju.

SDF očekuje od Vlade da bez diskriminacije i favoriziranja izjednači prava svih u ratu stradalih ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnosti, te da izjednači prava svih povratnika vezana za stambeno zbrinjavanje, zajedno sa produženjem roka za stambeno zbrinjavanje izvan područja od posebne državne skrbi, kao i na tim područjima.

"Posebno nas veseli da je Vlada prepoznala demokratsku i civilizacijsku potrebu, te se obvezala u svom programu, da će unaprijeđivati kulturu multietničke tolerancije i suzbijati svaki oblik etničke ili vjerske netolerancije, a posebno govora mržnje u javnom prostoru i medijima, sportskim natjecanjima ili drugim javnim manifestacijama, čega je u hrvatskom javnom prostoru u proteklom razdoblju bilo i previše", navodi se u priopćenju iz SDF-a koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙