FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: sezona poslovnih rezultata oživljava trgovanje

ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje življe trgovanje jer je počela sezona objave financijskih izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, a u fokusu ulagača i dalje će biti dionice Croatia osiguranja te onih kompanija koje redovno isplaćuju dividendu.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 rast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,07 posto, na 1.738 bodova, a Crobex10 0,73 posto, na 985 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 13,3 milijuna kuna,

što je otprilike na istoj razini kao i u petak.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a sa 4,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 0,53 posto, na 239,03 kuna.

Dobitnica dana je dionica Croatia osiguranja koja je ostvarila 3,7 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 29,25 posto, na 6.430 kuna.

Time je nastavljen rast cijene te dionice, koja je prošloga tjedna, nakon vijesti o mogućoj Adrisovoj kupnji 30-postotnog udjela u Croatia osiguranju, skočila oko 26 posto.

Jučer je, već sedmi dan zaredom, poskupila i dionica Ericssona Nikole Tesle, i to za 6,81 posto, na 1.284,92 kune.

„Započele su objave poslovnih izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, pa bi trgovanje danas moglo biti živahnije. Indeksi bi se mogli kretati u blago pozitivnom području. Za snažniji rast tržište još nema snage, tim više što dionica Croatia osiguranja nije sadržana u Crobexu“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesenbank Austria.

Adris grupa tako je jučer izvijestila da je u zadnjem lanjskom tromjesečju zabilježila 8 posto niže ukupne prihode, 673,9 milijuna kuna, te gubitak od 46,6 milijuna kuna. Usporedbe radi, u istom razdoblju godinu dana ranije poslovala je s dobiti od 34,3 milijuna kuna.

Franin dodaje da bi u nešto većem fokusu investitora mogla ponovno biti i dionica Ericssona Nikole Tesle, jer se investitori pozicioniraju pred skorašnju objavu poslovnih rezultata i dividende te kompanije.

A sa svjetskih tržišta stižu pozitivni signali. Kako još nije postignut dogovor o restrukturiranju grčkih dugova, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, no neznatno, što pokazuje da je tržište vrlo stabilno.

Dow Jones indeks oslabio je 0,05 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,25, a Nasdaq indeks 0,16 posto.

Na većini azijskih, kao i na europskim burzama cijene dionica jutros su porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će ovih dana biti postignut dogovor o restrukturiranju grčkih dugova.

„Najnovija izjava grčkog premijera o tome da je postignut napredak u pregovorima oko rješavanja dužničke krize potaknula je dobro raspoloženje među investitorima. Nove smjernice dat će im današnja objava stope nezaposlenosti u Njemačkoj za siječanj“, zaključuje Franin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙