FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dragi Kekanoviću uručena godišnja nagrada "Sava Mrkalj"

ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Književniku Dragi Kekanoviću večeras je u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu uručena godišnja nagrada "Sava Mrkalj" za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj koju dodjeljuje Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta".

Nagradu mu je na Svetosavskoj akademiji, povodom obilježavanja krsne slave Društva "Svetog Save", uručio predsjednik SKD-a "Prosvjeta" Čedomir Višnjić.

Podsjetivši na prijašnje dobitnike, Višnjić je kazao kako je Kekanović jedan od osnivača i pokretača SKD-a, ali i jedan od najistaknutijih srpskih književnika u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je njegov doprinos kulturi također i pjesnički, dramski, izdavački, urednički, ali i književno-kritički.

"Neovisno o tome što još uvijek možemo očekivati novih ostvarenja, smatramo da je Kekanovićev literarni svijet dovršen i zaokružen u svojoj logici nastajanja", napisao je predstojnik Katedre za srpsku i crnogorsku književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dušan Marinković u obrazloženju nagrade koje je pročitano prilikom uručenja.

Zahvalivši na nagradi, Kekanović je kazao da mu je čast dobiti nagradu za doprinos kulturi jer je to znak da kulture još ima i da je ona sačuvana usprkos svim nedaćama u vremenima koja, kako je rekao, nisu bila pogodna ni za jednu kulturu. Istaknuo je kako kultura ima veliki značaj u očuvanju identiteta manjinskih naroda, iako je taj značaj u zadnje vrijeme podcijenjen.

"Bez kulture nas nema, to je suština stvari", kazao je Kekanović.

Nakon uručenja nagrade, koncert su održali učenici odjela za tradicionalno pjevanje i sviranje Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Beograda pod vodstvom srpske etnomuzikologinje Sanje Ranković.

Drago Kekanović (1947.) je dramaturg i urednik u Dramskom programu Hrvatske televizije. Okušao se kao pripovjedač, romanopisac, dramski pisac, pisac scenarija za film, radio i televiziju, a bavio se i uredničkim i kritičarskim radom.

Nagrada "Sava Mrkalj" dodjeljuje se od 2007. godine, a nazvana je po reformatoru srpske azbuke s početka 19. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙