FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Linić: zbog većeg PDV-a neće rasti cijene

ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras da bez obzira na veći PDV, cijene, zbog velikih olakšica za gospodarstvo, neće rasti.

"Proračun ne raste po osnovu PDV-a, nego se te dvije i pol milijarde usmjerava u gospodarstvo i najviše efekata ima gospodarstvo. Prema tome, ono će to vraćati nedizanjem cijena", rekao je Linić za Novu TV upitan hoće li zbog višeg PDV-a doći do rasta cijena.

Na upit kako se to može kontrolirati, rekao je: "Tako da ćemo s njima morati rješavati njihovu nelikvidnost i uvjereni smo da oni trebaju partnerski odnos s vjerovnicima, a to su država i banke. Prema tome, sve je to uzajamni odnos i uzajamno povjerenje", kazao je Linić. "Riješavati ćemo i spašavati radna mjesta jer su ona najvažnija. Jako dobro ćemo paziti kako su se ponašali i poslodavci vezano uz povećanje PDV-a za dva posto", rekao je Linić.

"S ovakvim smjernicama, koje je Vlada usvojila tijekom jučerašnjeg dana, ogromne, ogromne mogućnosti imamo da zaista i MMF i kreditne agencije uvjerimo da smo u mogućnosti oporaviti gospodarstvo, da ćemo se boriti za gospodarski rast, da će to gospodarstvo biti konkurentnije, da će prihodi u proračun biti ozbiljniji, a s druge strane da ćemo racionalno te prihode koristiti za javni sektor, ali i za jačanje gospodarstva", odgovorio je na pitanje misli li da vlada može uvjeriti institucije i kreditne agencije da Hrvatskoj ne snize kreditni rejting.

Upitan koliko će npr. poslodavac u tvrtki s tisuću radnika dobiti novaca zbog poreznih olakšica za gorpodarstvo, Linić je odgovorio kako će samo na sniženoj stopi zdravstvenog osiguranja to biti oko 2,5 milijuna kuna. No, istaknuo je, te novce poslodavac neće moći staviti 'u džep', jer veliki broj poslodavaca ima problema s otplatom dugova i plaćanjem poreza i doprinosa te će trebati razgovarati s državom i bankama. "To znači da ćemo razmišljati i što se dogodilo s cijenama", rekao je ministar financija.

"Bilo koja vlada da je ovdje morala bi se početi baviti gospodarstvom, jer ako se ne bavimo gospodarstvom ne možemo vratiti 130 000 izgubljenih radnih mjesta i boriti se za ta radna mjesta jer ne bi mogli pokrenuti val investicija koji će poduplati sve to," rekao je Linić.

Upitan što je to 'druga linija obrane' ako ove mjere ne uspiju, Linić je odgovorio kako nema skrivenih planova i za Vladu Zorana Milanovića nema druge varijante.

Na novinarsku tvrdnju kako zbog većeg PDV-a povećanje prihoda od 60 kuna za 750.000 radnika nije dovoljno, Linić je odgovorio kako je to za njih poruka da je vlada svjesna teške krize u Hrvatskoj te im barem minimalno pokušava pomoći. "To je razlog da će ogroman broj umirovljenika imati usklađivanje mirovina. U isto vrijeme borit ćemo se da ne dođe do povećanja cijena, jer znamo kontrolirati taj proces", rekao je Linić.

Upitan kada će se moći vidjeti svjetlo 'na kraju tunela', Linić je odgovorio kako ćemo tijekom cijele godine morati dokazivati da smo u stanju provesti sve mjere, a građani će poboljšanje moći, kako je ocijenio, osjetiti za tri do četiri godine.

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, koji je gostovao u Dnevniku HTV-a, smjernice proračuna je ocijenio uravnoteženima. S jedne strane očuvat će se standard građana, a s druge strane donesene su mjere kojima će se povećati konkurentnost i likvidnost poduzetnika.

Rekao je i kako zdravstveni sustav neće biti ugrožen smanjivanjem davanja za zdravstveno osiguranje, jer će dio sredstava prikupljenih povećanjem PDV-a biti usmjeren u zdravstvo.

Govoreći o uštedama na zaposlenima u javnom sektoru, Grčić je rekao kako će se ta redukcija najvjerojatnije dogoditi bez zadiranja u kolektivne ugovore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙