FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukidanje mariborske nadbiskupije samo "hipoteza"

LJUBLJANA, 27. siječnja 2012.(Hina) - Mariborska nadbiskupija zanijekala je u petak navode slovenskih medija da joj prijeti financijski slom i ukidanje zbog financijskih vratolomija njenog ekonomata u prošlosti i stečaja investicijskih fondova Zvon 1 i Zvon 2, povezanih s crkvom.

Do ukidanja biskupija i nadbiskupija dolazilo je i u prošlosti, ali o tome ne odlučuju mjesne crkvene zajednice i biskupi nego Vatikan, tvrde u mariborskoj nadbiskupiji koja je tako reagirala na članak objavljen u "Delu".

Da bi u slučaju da ne riješi svoje financijske probleme nadbiskupija u Mariboru mogla biti ukinuta, bilo je riječi sredinom prošle godine u razgovoru ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa, Antona Stresa i Marjana Turnšeka, s ministrom financija Francijem Križaničem. Crkveni je vrh preko financijskog ministra tražio i kontakt s premijerom Borutom Pahorom kako bi osigurao kooperativnost slovenskih banaka u državnom vlasništvu prilikom sanacije gospodarskog stanja u mariborskoj nadbiskupiji. Tom je prilikom Križaniču navodno poručeno da je u suprotnom moguće čak i ukidanje mariborske nadbiskupije.

Mariborska nadbiskupija sada odgovara da je to bila samo "hipoteza u razgovorima s predstavnicima države" iako takve situacije u povijesti nisu nezabilježene.

Sumnjivo poslovanje ekonomata mariborske nadbiskupije otkrio je prije nekoliko godina apostolski vizitator Gianluca Piredda, a dovelo je i do ranijeg umirovljenja prijašnjeg nadbiskupa Franca Krambergera.

"Bankrot biblijskih razmjera" težak više stotina milijuna eura, kako je poslovanje financijskih fondova iz Maribora koje je posredno osnovala crkva lani nazvao talijanski tjednik "Espresso", izazvalo je ambiciozno investiranje uz pomoć bankovnih kredita u razne dionice i nove investicije čija je vrijednost zbog globalne gospodarske krize naglo pala.

Oštećeno je i oko 30.000 malih dioničara, a pod hipotekom i opasnošću ovrhe su i neke nekretnine i zemljišta u vlasništvu crkve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙