FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: nevladine udruge traže osudu, a ne poticanje nasilja

BEOGRAD, 27. siječnja 2012. (Hina) - Srbijanske nevladine udruge okupljene u Koaliciji protiv diskriminacije i Koaliciji za pristup pravdi u petak su od srbijanskog državnog tužiteljstva zatražile da napade huligana na navijače hrvatske rukometne reprezentacije, u utorak navečer u Novom Sadu i Rumi, procesuira kao etnički motivirano nasilje.

Koalicije uz to oštro osuđuju izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, koji je, uz osudu napada na hrvatske navijače za koje je rekao da su ''nedopustivi incidenti'', također rekao i da ''se ne trebamo ponašati kao oni, kada naši odu tamo''.

Ta izjava, ističu iz dviju Koalicija, koristeći uvriježene stereotipe o ''nama'' i ''njima'', ohrabruje nasilništvo i potiče na neprijateljstvo.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u četvrtak je izjavio kako su izgredi poput napada na hrvatske navijače ''apsolutno nedopustivi''. ''Ovi izgredi ruše ugled naše države, mi se ne trebamo ponašati kao oni, kada naši tamo odu, već naprotiv, i policija Srbije i policija Hrvatske trebaju uhititi sve ove huligane, jer to nisu huligani, to su oni koji čine kaznena djela'', kazao je Dačić.

Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbijska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata s hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Regionalni centar za manjine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙