FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirnije trgovanje

ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Nakon jučerašnjeg uzleta Crobexa za jedan posto, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirnije trgovanje, tim više što bi odluka HNB-a o podizanju obvezne pričuve bankama mogla izazvati jačanje kune, što ne pogoduje rastu cijena dionica.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je porastao 0,97 posto, na 1.740 bodova, a Crobex10 1,03 posto, na 977 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 13,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego dan ranije.

Analitičari ističu da su jučerašnjem uzletu indeksa doprinijele smjernice proračunske politike. Vlada je objavila fiskalne smjernice za 2012. godinu, kojima između ostaloga predviđa smanjenje proračunskog deficita na 2,8 posto BDP-a, odnosno 9,6 milijardi kuna, uz smanjivanje rashoda za 4,6 milijardi kuna.

Danas se, pak, očekuje mirnije trgovanje.

„S obzirom da je Hrvatska narodna banka jučer povećala stopu obvezne rezerve bankama, očekuje se jačanje kune, a jačanje valute obično ne pogoduje rastu cijena dionica. Zbog toga smatram da je danas u najboljem slučaju moguća stagnacija Crobexa, a možda i njihova korekcija naniže nakon jučerašnjeg snažnog rasta“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Savjet Hrvatske narodne banke jučer je podigao stopu obvezne pričuve banaka sa 14 na 15 posto te uveo izvanredni obračun obvezne pričuve 27. siječnja ove godine. Tom mjerom središnja banka namjerava povući iz bankovnog sustava oko 3,1 milijardu kuna, radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno zaustavljanja deprecijacijskih pritisaka.

Bešević Vlajo očekuje da bi i danas u nešto većem fokusu investitora mogla biti dionica Croatia osiguranja, kojoj je jučer cijena skočila 14,8 posto, na 4.705 kuna, uz promet od 2,15 milijuna kuna.

Rezultat je to vijesti o mogućoj Adrisovoj kupnji 30-postotnog udjela u Croatia osiguranju za otprilike milijardu kuna, što implicira cijenu od 11.000 kuna po dionici Croatia osiguranja.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu prošle godine, a većina makroekonomista očekuje njezino daljnje slabljenje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u prosincu industrija oslabila za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom njih troje očekuje pad proizvodnje između 0,5 i 3 posto, a dvoje rast od 0,5 posto.

„Nakon fiskalnih smjernica, domaće tržište ulazi u fazu očekivanja poslovnih rezultata domaćih kompanija. Nismo osjetili siječanjski uzlet koji su iskusila svjetska tržišta, a Crobexi već tjednima 'tavore' oko sadašnjih razina“, navodi Bešević Vlajo.

Na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače pokolebale loše vijesti s američkog tržišta nekretnina i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,18 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,57, a Nasdaq indeks 0,46 posto.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno jer su nastavak uspona cijena dionica, uz loše podatke s američkog tržišta nekretnina, spriječili slabi poslovni rezultati japanskih kompanija.

„Nakon znatno skoka cijena dionica na inozemnim burzama od početka godine, moguć je preokret trenda u dogledno vrijeme. U nedjelju se sastaju europski čelnici kako bi raspravljali o restrukturiranju grčkoga duga. Moguć je još jedan val loših vijesti iz eurozone prije oporavka“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙