FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sinju obilježena 20. godišnjica pogibije pilota

SINJ, 26. siječnja 2012. (Hina) - U Sinju je danas obilježena 20. godišnjica pogibije petorice hrvatskih pilota i padobranaca Samostalnoga zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a iz Splita.

U organizaciji Ministarstva obrane, Oružanih snaga Republike Hrvatske i Zapovjedništva Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas je u Sinju obilježena 20. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fidela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, pilota i padobranaca Samostalnoga zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a iz Splita.

Oni su poginuli u zrakoplovu AN-2, koji je 26. siječnja 1992. poletio na bojni zadatak iz sinjske zračne luke te je, leteći prenisko, zahvatio žicu dalekovoda, srušio se i zapalio.

Za poginule hrvatske pilote i padobrance služena je misa zadušnica u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, a zatim su na mjestu pogibije, kod spomenika Slomljenoga krila u sinjskome naselju Šimcima položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položili predstavnici MORH-a, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a, obitelji poginulih, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i grada Sinja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Cetinskoga kraja.

Ispred zapovjedništva HRZ-a zapovjednik HRZ-a i PZO-a, general Dražen Šćuri rekao je nazočnima da se s posebnim pijetetom sjeća prvih poginulih žrtava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i da zahvaljuje njima i njihovim obiteljima te svim braniteljima koji su dali život za domovinu Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙