FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborna skupština Matice hrvatske u lipnju u Osijeku

OSIJEK,25. siječnja, 2012.(Hina) - Izborna i izvještajna skupština Matice hrvatske na kojoj će sudjelovati oko 200 njezinih članova iz svih krajeva svijeta održat će se 30. lipnja u Osijeku.

To je prvi put od 1842., kada je Matica hrvatska osnovana, da je domaćin grad Osijek i njegov ogranak.

Najavljeno je to na današnjem primanju osječkih članova Matice i predsjednika Ivice Završkog kod osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala i osječko-baranjskoga župana Vladimira Šišljagića.

Završki je rekao kako je to "veliko priznanje za osječki ogranak Matice hrvatske, ali i Osijek i Osječko-baranjsku županiju, koja će imati priliku pokazati svoja kulturna i ostala dostignuća".

Matica hrvatska posebice ulaskom u Europsku uniju ima veliku "zadaću očuvanja kulturnog identiteta" u sklopu velike zajednice od 600 milijuna ljudi, rekao je Završki i dodao kako je Matica hrvatska "kulturna savjest grada Osijeka" te da u svoj rad uključuje mnoge djelatnosti, od izdavačke, gospodarske, medicinske i kulturološke do ostalih.

Budući da će se skupština Matice hrvatske održati tijekom Osječkog ljeta kulture, bit će to prilika da Osijek tih dana uistinu bude središte hrvatske kulture. Na izbornoj skupštini bit će predsjednici i članovi ogranaka Matice hrvatske iz mnogih zemalja svijeta, među kojima su Australija, Amerika, Austrija, Mađarska, BiH, Srbija i, naravno, Hrvatska, rekao je Završki.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako je Osijek oduvijek bio grad kulture u kojem je Matica hrvatska imala svoje važno mjesto. I gradonačelnik i župan Šišljagić ocijenili su da je održavanje izborne i izvještajne skupštine Matice hrvatske u Osijeku veliko priznanje i obveza jer je to prvi put da se ona održava u tom gradu od njezina osnutka 1842. godine.

Zbog toga, kazali su, treba učiniti sve da se dostojno organizira i javnosti predstavi cjelokupna kulturna baština. I grad i Osječko-baranjska županija pomoći će i financijski u organizaciji skupa kao što su pomogli i "saniranju teškoga financijskog stanja u osječkom ogranku Matice hrvatske čije je novo vodstvo izabrano prije šest mjeseci", rekli su Bubalo i Šišljagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙