FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za rad podržao smanjenje saborskih mirovina

ZAGREB, 24. siječnja 2012.(Hina) - Članovi saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo iz SDP-a i HSU-a, nezavisni zastupnik manjina Veljko Kajtazi te Hrvatski laburisti podržali su prijedlog izmjena zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim će se smanjiti saborske mirovine, a iz HDZ-a su bili suzdržani navodeći kako je taj prijedlog tek "bacanje prašine u oči" na početku mandata nove Vlade.

"Nemamo ništa protiv da se mirovine saborskih zastupnika izjednače s ostalima, ali pitanje je zašto time nisu obuhvaćene i druge kategorije državnih dužnosnika", ustvrdila je Đurđica Sumrak (HDZ).

Napomenula je da vjerojatno nitko nije ušao u Sabor radi povlaštene mirovine. To smanjivanje je bacanje prašine u oči ljudima sada kad se povisuje PDV, što i nije bilo najavljeno, ocijenila je Sumrak.

Predsjednik odbora Silvano Hrelja (HSU) rekao je da taj prijedlog zakona treba doživljavati kao prvi u nizu kako bi se u sustav mirovinskog osiguranja ugradilo načelo jednakosti, kako po visini mirovine, tako i po uvjetima odlaska u mirovinu. Izrazio je uvjerenje da će građani to pozdraviti.

"Nigdje nema takve diskrepancije između onoga tko je radio 40 godina i saborskog zastupnika kada ide u mirovinu i to želimo promijeniti", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Naveo je i da u 16 zemalja EU-a ne postoje posebni propisi za ostvarivanje prava na mirovine zastupnika te kako žele da se i u Hrvatskoj saborske mirovine ostvaruju po općem propisu - Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj sada iznosi nešto više od 2.300 kuna, a saborskog zastupnika oko 8.900 kuna.

Mrsić je potvrdio da su novim prijedlogom zasad obuhvaćeni saborski zastupnici, suci ustavnog suda i glavni državni revizor, ali i najavio da će "vrlo brzo u Sabor doći prijedlog koji će na istom tragu regulirati to pitanje" za ostale kategorije državnih dužnosnika.

Dok SDP-ova članica odbora Dragica Zgrebec ocjenjuje dobrim što su započeli mandat upravo s tim prijedlogom zakona, njezin kolega iz HDZ-a Ante Kulušić smatra da je od saborskih zastupnika napravljeno ruglo jer danas nemaju gdje ni auto parkirati.

"Nisam za to da zastupnici budu svete krave, ali ni za to da budemo ruglo", rekao je. Pitao je i hoće li i ostala obećanja ići tako brzo.

Hrvatski laburist Zlatko Tušak "apsolutno" podržava prijedlog zakona kao i inicijativu za proširenjem na ostale državne dužnosnike, no predložio je da se regulira i da se saborski zastupnici nakon mandata mogu vratiti na svoje staro radno mjesto, a u tome ga je podržala SDP-ova zastupnica Gordana Sobol.

"Ne vidim razloga zašto nakon četiri godina, kad zastupniku istekne mandat, ne bi mogao imati mogućnost povratka na radno mjesto koje je imao prije dolaska u Sabor", navela je Sobol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙