FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine, pa bi oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivali kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Osim što se spomenutim dužnosnicima ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu, predloženim se izmjenama ukida i pravo po kojem su dosad imali pravo na najvišu mirovinu, onu iznad 17.000 kuna, koja je dvostruko viša od najveće dopuštene mirovine svih ostalih građana. Na mirovine saborskih zastupnika, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora zato se više ne bi primjenjivale odredbe Zakona o najvišoj mirovini po kojima su mogli ostvarivati pravo na najvišu mirovinu iznad 17.000 kuna za 40 godina radnog staža. Ubuduće će najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika. Ukidanje povlaštenih mirovina bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, a zakonske izmjene kojima to obećanje kani i ostvariti prošloga je tjedna uputila u hitnu saborsku proceduru.

ZAGREB - Klub zastupnika Hrvatskih laburista danas je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika po kojima bi se i mirovina predsjednika Republike trebala regulirati općim mirovinskim propisima jer, kako je istaknuo predsjednik laburista Dragutin Lesar, i kod te mirovine treba vrijediti načelo društvene pravednosti. "Niti jedna povlaštena mirovina ne smije biti isplaćivana iz sredstava mirovinskog osiguranja", rekao je Lesar na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru. Dodao je kako prijedlozi koji su do sada dolazili iz vlade ukazuju na to da "ni ova vlada nije spremna krenuti u raspravu o tome da 13 kategorija povlaštenih mirovina ne može biti isplaćivano iz sredstava redovnog mirovinskog osiguranja".

ZAGREB - Ministri u vladi na čelu s predsjednikom vlade te 98 posto saborskih zastupnika podnijelo je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, do isteka roka za predaju, svoje imovinske kartice. Iako je rok za predaju imovinskih kartica istekao jučer predstojnik ureda tog povjerenstva Zlatko Draganović napominje kako očekuju prijave i preostalih dva posto saborskih zastupnika za koje vjeruje da su svoje prijave jučer poslali poštom te da će stići tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana. Podaci svih predanih imovinskih kartica javno su dostupni na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa www.sukobinteresa.hr.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je prigovor Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) koja je tražila da se zbog teške povrede u radu biračkog odbora na biračkom mjestu 259 Antun Mihanović u Zagrebu ponovi referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na tom biračkom mjestu. DIP je utvrdio da Povjerenstvo za provedbu državnog referenduma nije utvrdilo nepravilnosti pa je prigovor HČSP-a odbio kao neosnovan. U očitovanju DIP-u, Povjerenstvo je navelo kako je predsjednica glasačkog odbora izjavila da na glasačkom mjestu nije bilo situacija opisanih u prigovoru, da ni jednoj osobi u tom razdoblju nije onemogućeno glasovanje te da članovi odbora nisu razgovarali o rezultatima referenduma.

ČAKOVEC - Ministar zdravstva Rajko Ostojić za današnjeg je posjeta Međimurskoj županiji s domaćinima, županom Ivanom Perhočom, saborskim zastupnicima iz Međimurja i gradonačelnicima načinio listu prioriteta za županijsku bolnicu koja će dobiti dva ultrazvučna aparata, od kojih će se jedan rabiti u onkologiji, drugi na kirurgiji, a dogovorena je nabava novoga CT aparata. Osim toga, treba osigurati kadrove jer, kako je rekao ministar Ostojić, bez dobrih kadrova nema razvoja zdravstva, a pametna država i pametna županija ulagat će u njih i pratiti njihove potrebe. U sklopu posjeta Međimurskoj županiji ministar se sastao sa županijskim čelnicima s kojima je razgovarao o stanju u zdravstvu, investicijama i reformi hitne medicinske službe.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS), gradonačelnik Križevaca Branko Hrg rekao je danas u središnjici stranke u Zagrebu kako očekuje da će biti predsjednik te stranke s 51.000 članova, što, kako je dodao, temelji na potpori deset županijskih organizacija, gradskih organizacija Zagreba i Siska te Sveučilišne organizacije HSS-a. "Uz tu potporu, uz te ljude iza sebe, mislim da imam pravo misliti da ću pobijediti na unutarstranačkim izborima i da ću uspjeti provesti proces demokratizacije", rekao je. Branko Hrg i bivši ministar turizma Damir Bajs kandidati su za novog predsjednika HSS-a, a tko će od njih dvojice voditi stranku u sljedeće četiri godine i doći na mjesto Josipa Friščića, odlučit će 1026 izaslanika na Izbornoj glavnoj skupštini HSS-a 28. siječnja u Zagrebu.

OSIJEK - Osječka područna služba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), u suradnji s nekoliko partnera, završila je projekt "Umrežavanje, osposobljavanje i podizanje konkurentnosti za više boljih poslova“ koji je većim dijelom financiran iz EU fonda IPA, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici osječkog HZZ-a. Pročelnik te područne službe Anto Barukčić kazao je na konferenciji za novinare kako je glavni cilj projekta smanjivanje nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji te poboljšanje učinkovitosti zapošljavanja na tome području. U sklopu projekta izrađen je program "Upravljanje ljudskim potencijalima u malom i srednjem poduzetništvu“ te odabrano 50 kandidata koji su sudjelovali u programu osposobljavanja, vlasnika i zaposlenika malih i srednjih tvrtki iz ove županije, kazao je Barukčić. Projekt je trajao godinu dana, ukupna vrijednost mu je 99.675 eura a Europska unija ga je sufinancirala iznosom od 80.478 eura.

ZAGREB - Trodnevnim znanstvenim skupom "Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva" jutros je izlaganjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića počeo 52. teološko-pastoralni tjedan. Kardinal je ocijenio kako je tema o doprinosu Crkve europskom zajedništvu i identitetu u sadašnjem trenutku izazovna i zahtjevna. Upitavši što može biti i kakvom bi trebala postati Europa te kakvo je europsko zajedništvo i što je europski identitet, Bozanić je podsjetio kako je kršćanska vjera dala pečat europskom identitetu. Istaknuo je kako se Crkva u Hrvatskoj nakon nasilne izolacije u vrijeme komunističkoga totalitarizma i započete materijalne i duhovne obnove nalazi u procesima izgradnje novoga europskog zajedništva. Kardinal smatra kako se to zajedništvo ne može graditi samo na gospodarskim i političkim čimbenicima nego i na vrijednostima utemeljnim na kršćanskoj tradiciji. Ocijenio je i kako se o Hrvatskoj ne može dublje promišljati, a da se ne govori o Europi, jer je Hrvatska od svojih početaka sastavni dio Europe. Rad skupa pozdravili su i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Josip Oslić.

ZAGREB - Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) priopćilo je danas kako su se jučer na izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK biskupi "s čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života, koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane". Na zasjedanju je podneseno izvješće o radu Komisije za hrvatski martirologij, koja u svojem radu surađuje s državnim Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobišta žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata. Navodi se i da su biskupi izvješćeni o novom sastavu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske te ističe kako su u Biskupsku komisiju HBK-a za odnose s državom, na čijem je čelu kardinal Josip Bozanić, uz postojeće članove izabrani mons. Mate Uzinić i mons. Ivan Šaško. Tajništvo HBK podsjeća i kako je Vijeće za obitelj HBK-a preimenovano u Vijeće za život i obitelj.

ZAGREB - Na redovitoj godišnjoj dvodnevnoj konferenciji "Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije", otvorenoj danas u Zagrebu, razmatraju se antikorupcijska iskustva u Europskoj uniji primjenjiva u Hrvatskoj te uloga hrvatskih medija u antikorupcijskoj borbi, a okupila je stručnjake za suzbijanje korupcije, novinare-istraživače koji kroz panel diskusiju i predavanja govore o svojim iskustvima. Skup su organizirali Ministarstvo pravosuđa i Delegacija Europske unije u Hrvatskoj koji od ožujka 2010. provode projekt "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - kampanja za podizanje svijesti" i financiran je u sklopu EU IPA 2007 projekta za Hrvatsku, a otvorio ga je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Istaknuo je kako je sastavni dio vladinog programa borba protiv korupcije i da je namjera postići društvo bez korupcije, pri čemu je represija samo jedan segment te borbe. Šef Delegacije Europske komisije Paul Vandoren čestitao je na opredjeljenju hrvatskih građana za ulazak Hrvatske u Europsku uniju iskazano na nedavnom referendumu te istaknuo da EU raširenih ruku očekuje Hrvatsku koja će 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom EU, gdje i pripada. Vandoren je istaknuo da je borba protiv korupcije prioritet EU, da u njezinom suzbijanju treba djelovati preventivno, ali i represivno kroz sudske presude.

OSIJEK - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) izvijestilo je danas kako, na temelju provedenih izvida i prikupljenih podataka, nije utvrđeno postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića, predsjednika SDSS-a, u vezi s njegovom ulogom u Domovinskom ratu, posebice prilikom zlostavljanja civilnih osoba u skladištu "Veleprometa" u Vukovaru. U priopćenju za javnost ŽDO na interentskim stranicama navodi kako su - u povodu medijskih napisa i javnih istupa pojedinih osoba da se ispita Stanimirovićeva uloga u Domovinskom ratu, a osobito prilikom zlostavljanja civila u skladištu "Veleprometa" u Vukovaru - poduzeti državnoodvjetnički izvidi radi utvrđivanja njegove moguće kaznenopravne odgovornosti. Osim obavijesnog razgovora s Vojislavom Stanimirovićem, provedeni su i drugi izvidi i istražne radnje, a državno odvjetništvo analizom prikupljenih podataka, dokumenata i dokaza nije našlo osnovu za daljnje postupanje. Dodaje se kako, u vezi s izjavama silovanih žena tijekom Domovinskog rata, državno odvjetništvo i dalje provodi državnoodvjetničke izvide i dokazne radnje radi utvrđivanja počinitelja tih kaznenih djela i njihova procesuiranja, a o odluci će javnost biti pravodobno obaviještena.

ZAGREB - Na Županijskome sudu u mađarskome gradu Kapošvaru sutra bi se trebalo nastaviti suđenje prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe. Na drugo ročište Čačić će doći u pratnji mađarskog odvjetnika Petera Zamecsnika, a njegov hrvatski branitelj Čedo Prodanović nedolazak je opravdao zdravstvenim razlozima. U izjavi za Hinu Prodanović je rekao da se na raspravi neće pojaviti zbog operacije koljena, no zbog toga nisu tražili odgodu jer bi do kraja suđenja i izricanja nepravomoćne presude trebalo biti dogovoreno barem još jedno ročište. Osim ispitivanja svjedoka prometne nesreće koju je Čačić izazvao na autocesti Nagykaniza–Budimpešta svojim chryslerom 300C, sud bi prije završetka postupka trebao provesti još jedno vještačenje koje je naknadno zatražila obrana.

ZAGREB - Zagrebačka policija pozvala je danas svjedoke razbojstava da joj pomognu u razotkrivanju počinitelja tih kaznenih djela kojih je lani počinjeno 798, od čega je razriješeno njih 31,4 posto. Pomoćnik načelnika zagrebačke kriminalističke policije Damir Maračić rekao je na konferenciji za novinare da građani mogu biti izvor korisnih podataka koji mogu pridonijeti razotkrivanju razbojnika i većoj sigurnosti. Pritom je istaknuo kako se građani ne moraju bojati da će im zbog njihove pomoći biti otkriven identitet jer se korisne informacije mogu dojaviti i anonimno. Lani su najčešće mete razbojnika bile kladionice, obiteljske kuće, benzinske postaje, kiosci i prodavaonice. Policija je pozvala ustanove i tvrtke da više ulažu u zaštitu jer se time smanjuje opasnost od razbojstava. Upute o tome kako se zaštititi od napada razbojnika dostupne su na policijskim letcima i internetskim stranicama, a savjet se može dobiti i u Informativnom centru za prevenciju na Savskoj cesti.

ZAGREB - Sveučilišni profesor Zvonko Orehovec održao je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) javno predavanje "Obrana od suvremenih ugroza nacionalne sigurnosti" u kojem je zauzeo za strategiju nacionalne sigurnosti koju ne bi trebala izraditi jedna stranka ni političke elite, nego hrvatske intelektualne elite. Napomenuo je da su posljednjih nekoliko godina EU i NATO jasno su definirali djelokrug i podjelu najvažnijih prijetnja, a to su: terorizam, nekonvencionalno i asimetrično ratovanje, proliferacija oružja za masovno uništavanje, organizirani kriminal, korupcija, proizvodnja i prodaja narkotika, fundamentalizam, trgovina ljudima, elektronsko bankovno poslovanje, transfer novca, krivotvorenje i prijevare te antropogene i prirodne katastrofe. "U borbi protiv tih novih oblika prijetnja nisu dovoljne policijske snage i obavještajno-sigurnosne agencije, već se mora pronaći i mjesto i uloga vojnih saveza, policija, sustava zaštite i spašavanja te privatnog sektora i svih ostalih subjekata poslovanja", smatra Orehovec. Predložio je osnutak odbora za obrambene znanosti pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti kako bi se multidisciplinarno pristupilo pitanjima strategije obrane.

ZAGREB - Međunarodna radionica "Nakladništvo danas" na kojoj će njemački stručnjaci s područja nakladništva kolegama iz Hrvatske i regije predstaviti uspješne modele u nakladništvu kako bi im pomogli u prevladavanju brojnih teškoća s kojima se svakodnevno suočavaju u svom radu, održat će se od 30. siječnja do 1. veljače u zagrebačkom Goethe institutu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora, udruge Knjižni blok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙