FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović jučer je ocijenio je kako je Europska unija platforma na kojoj će Hrvatska moći ostvarivati svoje interese. Milanović je u razgovoru za Dnevnik RTL-a rekao da je napravljen velik posao i da su mu jučer mnogi čestitali kad su građani na referendumu većinom odlučili da Hrvatska postane članicom EU-a. "Ali", dodaje, "možda nisam prvi kome treba čestitati. Svi smo napravili nešto za što vjerujemo da je dobro za Hrvatsku i to je platforma na kojoj ćemo ostvarivati svoje interese. Najsposobniji i najenergičniji među nama i oni željni izazova i dokazivanja imat će u EU-u prostor za dokazivanje i vući zemlju naprijed, a oni koji su sticajem okolnosti, subjektivnih i objektivnih, u težoj situaciji bit će barem na sigurnome zato što društvo mora ići naprijed, kazao je Milanović. Rekao je da se djelomično slaže s komentarima analitičara koji slab odaziv birača tumače nepovjerenjem u državne institucije i političare navodeći da te institucije još uvijek treba graditi. Ponovio je, međutim, da prvi puta ulazimo u jednu organizaciju vlastitom voljom. "Ta organizacija je politički, poslovno, regulatorno, ekološki najzahtjevnija kompozicija koju je čovjek ikada napravio, zahtjevnija i od SAD-a i od Japana i tu nije lako igrati po visokim pravilima. To je prostor za najbolje", ocijenio je Milanović. Iznio je i svoje opažanje da se na referendumu o Europskoj uniji pokazalo kako je stanovništvo koje je teritorijalno bliže državama članicama EU-a glasovalo više za, a oni koji su teritorijalno dalje bili su više protiv.

POŽEGA - Konsolidacija članstva HSS-a, programsko osvježenje stranke, kadrovsko pomlađivanje i demokratizacija unutar stranke - četiri su temeljna segmenta novog programa HSS-a, koji članstvu ove stranke za unutarstranačke izbore nudi kandidat za predsjednika HSS-a Branko Hrg, gradonačelnik Koprivnice, koji je svoj program sinoć predstavio požeško-slavonskim HSS-ovcima. Ističući kako Hrvatska seljačka stranka ima 51 tisuću članova Hrg je rekao kako želi da HSS ubuduće bude stranka koja će čvrsto zastupati svoje interese. Hrvatska seljačka stranka, dodao je, ne smije nikada nikome više biti prirepak, a u slučaju koalicija koje su moguće, to može biti sa strankama sličnih programa i opredjeljenja. “Mi smo dva puta stradali u koalicijama. Prvi puta 2000.godine kada smo ušli u koaliciju s SDP-om jer se tada jedan dio članstva pobunio i nije htio koalirati s SDP-om pa su čak neki i napustili stranku. Znamo da smo iz te koalicije izašli sa velikim gubicima ali ne tako dramatičnim i drastičnima kao što smo to sada napravili. Nakon toga smo ušli u koaliciju s HDZ-om gdje smo još lošije prošli. Mislim da se mi nismo u koalicijama dobro postavili", rekao je Hrg. Naglasio je da je HSS trebao čvrsto zastupati svoje glavne interese i ono što je potpisano te u slučaju da se od njih odustane jednostavno razvrgnuti „taj brak“ jer on više nema smisla ako obje strane u njemu nisu zadovoljne. "Ako ja budem izabran za predsjednika budući HSS pod mojim će vodstvom biti drugačiji", rekao je Hrg.

ZAGREB - Petnaesti opći izborni sabor HDZ-a održat će se 20. svibnja u koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" kako bi na istom mjestu podsjetio na prve sabore HDZ-a kada je stranku vodio dr. Franjo Tuđman, izvijestila je sinoć predsjednica stranke Jadranka Kosor, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća. Kosor je kazala da je Predsjedništvo stranke i Nacionalno vijeće jednoglasno odlučilo da se unutarstranački izbori od temeljnih ogranaka do županijskih odbora održe od 11. veljače do 5. svibnja 2012. Predsjednica HDZ-a rekla je da su dogovorili i izborne kvote te način određivanja broja izaslanika na općem saboru. Dodala je da će općem saboru ukupno prisustvovati 2200 izaslanika, a kriteriji za njihov izbor po pojedinim županijskim organizacijama bit će dosadašnje kvote, broj članova stranke u pojedinim županijskim odborima te rezultati na parlamentarnim izborima. "Po kvotama na županijskim razinama bit će izabrano devet izaslanika, a ostalo će biti izaslanici mladeži HDZ-a, utemeljitelja stranke, te zajednice žena 'Katarina Zrinski'", kazala je Kosor. Predsjednica HDZ-a rekla je kako očekuje više kandidata za sve dužnosti u stranci. Istaknula je važnost da se svim kandidatima od temeljnog ogranka do kandidata za predsjednika stranke osiguraju jednaki uvjeti do općeg izbornog sabora, kao i na samom saboru.

ZAGREB - Odvjetnik Darko Zadro nepravomoćno je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za ubojstvo 32-godišnjeg Zagrepčanina što ga je u neubrojivom stanju zbog kokainske psihoze počinio sredinom rujna prošle godine u sportskoj kladionici na Trešnjevci. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vladimira Pavlekovića odlučilo je Zadru prisilno smjestiti na liječenje u psihijatrijsku ustanovu, nakon što je vještak utvrdio da je riječ o teškom psihičkom bolesniku opasnom za okolinu. Optuženi je u sudnicu s lisicama na rukama doveden iz zatvora u Remetincu u kojem će čekati pravomoćnu presudu za ubojstvo Jakše Denicha kojeg je ubio hicima iz revolvera 14. rujna prošle godine u kladionici u Trakošćanskoj ulici koja se nalazila u prizemlju zgrade u kojoj ima stan. Nakon zločina izašao je iz kladionice i u kafiću na suprotnoj strani ceste odložio revolver. Naknadno je utvrđeno da je odvjetnik zločin počinio u neubrojivom stanju uslijed kokainske psihoze zbog čega nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti vladati svojom voljom. Odvjetnik je optužen i da je ugrozio život službenice u kladionici i dostavljača robe kojega je okrznuo hitac po desnom laktu, a tereti ga se i za zlouporabu droga jer je u rujnu nabavio neutvrđenu količinu kokaina. Dan nakon ubojstva policija je u njegovu stanu u Zagrebu, u istoj zgradi u kojoj je i kladionica, pronašla 3,27 grama kokaina.

KARLOVAC - Otvaranjem izložbe skulptura kipara Krune Bošnjaka i zabavnim programom sinoć je u Gradskom kazalištu Zorin dom svečano otvorena petodnevna 39. Zimska likovna kolonija (ZILIK) Doma za djecu "Vladimir Nazor". Otvorenju su uz autora Bošnjaka i likovnog kritičara Nikole Albanežea, te mnogobrojnu likovnu publiku nazočio izaslanik ministrice kulture Srećko Šestan. Po Šestanovom je mišljenju ZILIK značajna kulturna manifestacija, a još je značajnija sva pomoć i podrška koju kroz nju djeca Doma dobivaju. ZILIK-u je poželio uspjeh i ubuduće, radujući se, kazao je, idućem koji će biti četrdeseti - jubilarni. Albaneže je predstavljajući publici autorove skulpture, portrete hrvatskih kulturnih velikana i djece, kazao da je specifičnost akademskog kipara Bošnjaka to da se drži "kiparske linije" koja je u suvremenoj umjetnosti napuštena. "Ovakav se naturalizam sada može činiti anakronim, ali budući da je napušten, gotovo osuđen, predstavlja u suvremenom umjetničkom okruženju istovremeno i novinu. Smatram također da nešto takvo, prisutno od stare antike, preko renesanse do dvadesetog stoljeća, nikada neće ni nestati", kazao je Albaneže. Sam autor za ZILIK je kazao da vlada specifično ozračje, te je najavio da će u nekom od narednih ZILIK-a održati s djecom i kiparsku radionicu. Za odabir skulptura za ovu izložbu kazao je da je uz umjetnike i druge hrvatske kulturne velikane odabrano i nekoliko skulptura s motivom djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙