FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoreni kubanski disident umro od posljedica štrajka glađu

HAVANA, 20. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Wilmar Villar Mendoza, zatvoreni 31-godišnji kubanski disident, umro je u četvrtak na istoku Kube od posljedica 56-dnevnog štrajka glađu i, kako vjeruju njegove kolege oporbeni aktivisti, zlostavljanja od kubanskih vlasti, rekao je kubanski aktivist za ljudska prava.

Villar je svoj štrajk glađu počeo ubrzo nakon što je bio uhićen u studenom, izveden pred sud i osuđen na četiri godine zatvora za zločine kao što su neposluh, pružanje otpora i zločine protiv države, rekao je Elizardo Sanchez iz kubanskog Odbora za ljudska prava.

On je rekao da se Villar prošlog ljeta pridružio oporbenoj skupini u istočnoj pokrajini Santigao de Cuba pod imenom Kubanska domoljubna unija i od tada bio aktivan disident.

Bio je smješten u samicu pod teškim uvjetima koji su, u spoju sa štrajkom glađu, izazvali ozbiljne zdravstvene probleme koji su doveli do njegove smrti, rekao je Sanchez agenciji Reuters.

U bolnicu u gradu Santigao de Cuba premješten je 14. siječanja a tamo je i umro.

"Smatramo kubansku vladu kategorički odgovornom jer je umro dok je bio u njenoj skrbi. Smatramo ovo još jednom smrću koja se mogla izbjeći", rekao je.

Kubanska vlada još ništa nije rekla o Villarovoj smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙