FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FBI zatvorio stranicu Megaupload, hakeri uzvratili napadom

WASHINGTON/ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Američki FBI u petak je zatvorio jednu od najpopularnijih internetskih stranica za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a njezin osnivač i još nekoliko menadžera optuženi za širenje ilegalnog "skidanja" filmova, glazbe i ostalih sadržaja, prenose u petak američki mediji.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv stranice Megaupload.com jer je vlasnicima izdavačkih prava nanijela štetu od 500 milijuna dolara.

Optužnica je podignuta dan nakon što su zatvorene stranice poput Wikipedia i Craigslist, u znak prosvjeda protiv prijedloga dvaju novih američkih zakona protiv internetskog piratstva.

Vijest o zatvaranju stranice izazvala je osvetu hakera koji tvrde da su hakirali stranicu američkog ministarstva pravosuđa. Savezni dužnosnici potvrdili su da je stranica bila zatvorena u četvrtak navečer i da se ometanje smatra "zlonamjernim činom".

Megaupload ima sjedište u Hong Kongu, ali se dio piratskog sadržaja nalazio na serverima u gradu Ashburnu, Virginija što je saveznim organima dalo nadležnost, stoji u optužnici.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da su Kim Dotcom (37) i još tri zaposlenika tvrtke uhićena u četvrtak na Novom Zelandu po nalogu američkih vlasti. Još trojica optuženih su na slobodi.

Prije zatvaranja, Megaupload je objavila izjavu u kojoj tvrdi da su optužbe za kršenje izdavačkih prava "groteskno napuhane".

The Electronic Frontier Foundation, koja brani slobodu govora na internetu, u priopćenju ističe da "ovakva primjena međunarodnog kaznenog prava na pitanja vezana za internet predstavlja opasan presedan. Ako SAD može uhititi nizozemskog državljanina na Novome Zelandu zbog optužbi za piratstvo, pitamo se tko je sljedeći?"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙