FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stvarni James Bondovi Ruse su špijunirali lažnim kamenjem

LONDON, 19. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Što bi James Bond radio bez domišljatog Q-a koji ga opskrbljuje svakojakim nevjerojatnim napravama za njegove špijunske pustolovine?

Sada se čini da su stvarni britanski tajni agenti imali svoga Q-a nakon što se otkrilo da su za špijuniranje Rusije koristili lažno kamenje u kojem su bile skrivene visokotehnološke naprave. U televizijskoj emisiji emitiranoj 2006. godine ruska služba sigurnosti FSB optužila je Veliku Britaniju da koristi naprave za praćenje tajnih komunikacija u Moskvi no London je tu optužbu tada odbacio. No sada je Jonathan Powell, koji je tada bio predstojnik ureda premijera Tonyja Blaira, potvrdio da Rusi bili u pravu.

"Jasno je da to znali neko vrijeme i da su to čuvali za političke namjene", rekao je Powell u isječcima BBC-jeva dokumentarnog filma koji će biti prikazana u četvrtak. U tom su razdoblju odnosi Londona i Moskve bili napeti zbog neslaganja oko rata u Iraku, Čečeniji i odbijanju britanskog suda da izruči čečenske vođe koje je Rusija tražila.

"Nema se tu puno za reći. Ne možete nazvati i reći jako nam je žao zbog toga i neće se više dogoditi", rekao je Powell.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙