FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je danas, komentirajući pisanje tiska o navodnom pokušaju Janafa da zajedno s ruskim investitorima preuzme od Ine naftna polja u Slavoniji, da je Janaf tvrtka od strateškog državnog interesa, te da za vladu nije tržišna kategorija. To je jedna od nekoliko najvažnijih hrvatskih firmi, to nije samo firma, to je krvotok i nije u našem razmatranjima u običnoj kategoriji, dakle, to nije tržišna kategorija za nas, rekao je Milanović novinarima dolazeći na današnju vladinu sjednicu. Ponovio je da je Janaf tvrtka od strateškog interesa, a da je Ina tvrtka s velikim utjecajem strateškog partnera, MOL-a. "Ina je tu gdje je, s velikim utjecajem strateškog partnera iz Mađarske, a to je MOL. A Janaf bi trebao biti isključivo hrvatska firma, što se mene tiče", kazao je. Prema pisanju današnjeg "Jutarnjeg lista", ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft želi preuzeti energetske tranzitne tokove kroz Hrvatsku, te od Ine preuzeti naftna polja u Slavoniji, a za realizaciju planova u Hrvatskoj osnovan je konzorcij Zarubežnjeft Adria u kojem su Zarubežnjeft, sa 51 postotnim udjelom, švicarska off shore tvrtka White Falcon Holding iz Zuga sa 31 posto udjela te hrvatska državna tvrtka Janaf s manjinskim udjelom od deset posto. Upitan hoće li Vlada istraživati što se događa u konkretnom slučaju, Milanović je rekao kako će istraživati sve što je od nacionalnog ineteresa, a Janaf to jeste, ali da to ne znači pokretanje istrage od strane vlade jer ona nije istražno tijelo.

ZAGREB - Sindikat poljoprivrede u današnjem je priopćenju podržao poslovnu ponudu Agrokora za preuzimanjem Mercatora i poručio slovenskim sindikatima da Agrokor vodi računa o pravima i obvezama svojih radnika. Sindikat podsjeća da je hrvatska Vlada početkom devedesetih godina omogućila nizu stranih gospodarskih subjekata, a među njima i Mercatoru, da poslovanje prošire na hrvatski teritorij, pri čemu niti u jednom trenutku nije bilo prepreka u preuzimanju hrvatskih trgovačkih kuća čiji su prodajni prostori odreda bili smješteni na atraktivnim lokacijama. Osim Mercatora, probleme u poslovanju na hrvatskom tržištu nisu imale ni ostale slovenske tvrtke, poput Laškog, Petrola, Pipa i dr. Stoga čudi nastojanje da se ukinu demokratski i tržišni principi poslovanja između Hrvatske i Slovenije koji omogućavaju ravnopravan dvosmjerni protok kapitala, za razliku od jednosmjernog ostvarivanja interesa jedne države i zatvaranja njenog tržišta, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Ulazak u EU neće donijeti značajnije promjene na tržištu rada ili će one biti pozitivne, a to je ponajprije prilika za mlade i spremne na preseljenje, pokazalo je istraživanje portala MojPosao o promjenama koje građani očekuju na tržištu rada, ako Hrvatska postane članica EU. U anketi je sudjelovalo više od 600 ispitanika, a većina, njih 62 posto, smatra da ulazak neće donijeti značajnije promjene ili će one biti pozitivne, navodi se u priopćenju. Među pozitivnim promjenama ispitanici najviše ističu mogućnost dobivanja radnih dozvola za posao izvan Hrvatske, te otvaranje tržišta. Od ostalih pozitivnih promjena ispitanici naglašavaju mogućnost lakšeg dobivanja posla na neodređeno vrijeme te dobre uvjete rada. Otežanu potragu za poslom nakon ulaska u EU predviđa 38 posto ispitanika, a kao glavni razlog ističu veću konkurenciju na tržištu rada odnosno, veću ponudu kvalitetnih posloprimaca.

ZAGREB - Hoteli, turistička neselja i kampovi prošle su godine ostvarili znatan oporavak s porastom prihoda po smještajnoj jedinici za više od 8 posto u odnosu na 2010., dok će ove godine taj dio turizma morati uložiti veliki napor da ostvari prošlogodišnje rezultate, ocjena je senior partnerice u savjetodavnoj kući za hotelsku i turističku industriju Horwath HTL Zagreb Sanje Čizmar. Do pokazatelja prošlogodišnjih poslovnih rezultata došli su temeljem najnovijeg istraživanja "Mjesečni benchmark hrvatske smještajne industrije" na reprezentativnom uzorku od 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta hotela, turističkih naselja i kampova. Po njihovim podacima, u hotelima, turističkim naseljima/apartmanima i kampovima u Hrvatskoj je ukupno nešto malo više od 350,5 tisuća kreveta i kamp parcela, što znači da je istraživanjem obuhvaćeno njih oko 139 tisuća. Najveći porast prihoda prošle je godine ostvaren u kampovima i hotelima, a nešto manji u turističkim naseljima, dok je porastu najviše pridonio rast zauzetosti kapaciteta, a manje cijene koje su uglavnom stagnirale i tek manjim dijelom umjereno rasle. Procjenjuje da će se u ovoj godini lanjski rezultati u smještajnoj industriji moći ponoviti jedino uz sinkroniziranu i sada već brzu (s obzirom na raniji Uskrs ove godine) akciju cijelog sektora, posebno hotelijera, uz dodatne marketinške aktivnosti te dobro smišljene potpore javnog sektora.

ZAGREB - Zagrebačka burza i Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) danas su potpisali ugovor o suradnji glede poravnanja i namire transakcija sklopljenih na Burzi, kao i druga pitanja od obostranog interesa, izvjestili su sa Burze. Ugovorom se definira niz tehničkih detalja koji će olakšati razmjenu informacija između Burze i SKDD-a, dok će kontinuitet suradnje osigurati Odbor za suradnju. To će se stručno tijelo periodično sazivati i razmatrati zajednička pitanja, kao i mogućnosti unaprjeđenja funkcioniranja tržišta kapitala u Hrvatskoj, a u njegovu će radu sudjelovati i predstavnik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), navodi se u priopćenju. S Burze najavljuju kako je u pripremi i potpisivanje ugovora o suradnji između Zagrebačke burze, SKDD i Hanfe, čime će biti ispunjena i posljednja pretpostavka za početak operativne primjene kratke prodaje (eng. short selling) na Zagrebačkoj burzi, u skladu s Pravilima Burze i Uputom SKDD-a.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi i danas stagniraju, a u vrlo slaboj trgovini izdvaja se dionica Magme zbog pada cijene za 17 posto. Oko podneva indeksi su stagnirali, pri čemu je Crobex iznosio 1.722 boda, a Crobex10 965 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 1,4 milijuna kuna, što je otprilike kao i jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, u visini od svega 261.000 kunu. Cijena joj stagnira na 242 kune. Solidan promet, 253.000 kuna, danas je ostvaren dionicom Zagrebačke banke, a cijena joj stagnira na 39,4 kune. Po cjenovnim kretanjima ističe se dionica Magme, čija je cijena potonula za 17 posto na svega 2 kune. Do sada je protrgovano 6.954 komada te dionice. Cijena te dionice pod pritiskom je nakon što su iz Magme izvijestili da zbog blokade računa nisu mogli izvršiti redovni otkup dva komercijalna zapisa, s dospijećem 18. siječnja.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago oslabila prema euru, za 0,005 posto, a prema švicarskom franku je oslabila za 0,12 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,554959 kuna. Euro na tečajnici HNB-a jača u posljednje vrijeme pa je tako na jučer utvrđenoj tečajnici premašio razinu od 7,55 kuna, prvi puta nakon kraja siječnja 2005. godine. Posljednjih dana jača i švicarski franak, danas za 0,12 posto, pa srednji tečaj franka iznosi 6,257213 kuna, što je njegova najviša razina od tečajnice utvrđene 6. rujna prošle godine. Istodobno su prema kuni na vrijednosti danas izgubile američka i britanska valuta. Američki je dolar oslabio 0,49 posto, na 5,858828 kuna, a funta 0,05 posto, na 9,046772 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙