FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska će ponovno istraživati smrt Raoula Wallenberga

ZAGREB, 18. siječnja 2012. (Hina) - Švedska je najavila da će pokrenuti novu istragu u vezi sa smrću diplomata i junaka Holokausta Raoula Wallenberga kojega su 1945. zarobile sovjetske snage, objavio je u srijedu BBC.

Ministar vanjskih poslova Carl Bildt zatražio je da se provjeri ima li novoga materijala koji bi bacio novo svjetlo na sudbinu švedskog diplomata u Budimpešti koji je od nacista spasio desetke tisuća mađarskih Židova.

Ruska je istraga pokazala da je Wallenberg pogubljen 1947. Novu će istragu voditi Hans Magnusson koji je u devedesetima sudjelovao u sličnoj istrazi.

Wallenbergu su u trenutku uhićenja bile 32 godine, a Židove je spašavao "zaštitnim putovnicama" koje je izdavala švedska valda.

Procjenjuje se da su nacisti i njihovi saveznici ubili 550 tisuća mađarskih Židova.

Švedska, Mađarska i Izrael obilježavaju stotu godišnjicu Wallenbergova rođenja.

Bildt, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Matonyi i izraelski ministar Yossi Peled u utorak su govorili na svečanosti u Nacionalnome muzeju u Budimešti.

Ruski su istražitelji 2000. objavili da je Wallenberg pogubljen 1947. u zloglasnome moskovskom sjedištu KGB-a Lubjanki.

To nije u skladu sa sovjetskim izvještajem iz 1957. koji kaže kako je mladi diplomat u Lubjanki umro od srčanog udara.

No zajednički švedsko-ruski izvještaj objavljen 2001. zaključio je da nisu odgovorena mnoga važna pitanja, te da se Wallenbergov dosje zato ne smije zatvoriti.

Stručnjaci koji se bave Wallenbergom kažu kako su početkom devedesetih ruske vlasti opstruirale istragu. Nekadašnji šef sovjetskog Specijalnog arhiva Anatolij Prokopenko kaže da su ruske vlasti sve nesklonije otvaranju arhiva javnosti.

Ruski istraživač Vadim Birstein kaže kak su od 1991. otkriveni neki dotad nepoznati dokumenti.

Susanne Berger, njemačka istraživačica koja djeluje u Sjedinjenim Državama, tvrdi za AFP da dokazi otkriveni 2009. upućuju na to da je Wallenberg ispitivan i šest dana nakon navodnoga datuma smrti.

"Kad god smo tražili materijal koji nam je potreban, uporno smo nailazili na probleme", rekla je. "Stalno postoji problem smislena, izravna i necenzurirana pristupa dosjeima nužnima za ozbiljnu istragu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙