Oznaku odnosno brend "Hrvatska autohtona kuhinja" dodjeljuje Hrvatska obrtnička komora (HOK) u suradnji s Ministarstvom turizma temeljem istoimenog lani započetog projekta kojim se želi promovirati i unaprijediti hrvatska autohtona gastronomija.
Da bi neki restoran ili drugi ugostiteljski objekt mogao dobiti tu oznaku u svojoj ponudi, na jelovniku mora imati najmanje 70 posto autohtonih jela s popisa od ukupno više od 500 takvih jela, kazao je na dodjeli oznake član Ceha ugostitelja HOK-a i potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Zlatko Puntijar.
Istaknuo je i da su zadovoljni dosadašnjim odazivom i zahtjevima ugostitelja za tu oznaku te vjeruje da će u predstojećoj predsezoni biti 'navala' pogotovo objekata s mora.
Osim pet objekata koji su već dobili oznaku, 'podoznaku' za to što u svojoj ponudi imaju neka od jela s popisa dobili su još dva hotela u Zagrebu, a u pripremi je dodjela tih oznaka za još pet objekata (hotel u Opatiji, dva dvorca-hotela u Hrvatskom zagorju i dva objekta na malom Lošinju).
Konoba "Dvori Matanovi" u vlasništvu Jasne Jačmenice i njenog supruga Antonia, koji su ujedno i jedini zaposlenici, i kuhari i konobari, nalazi se u zagrebačkoj Kuhaćevoj ulici i na svom jelovniku imaju više od 80 posto autohtonih jela, većinom ribljih specijaliteta mediteranskog podneblja.
Nude i domaća pića, vina i drugo, te su, kako je kazala Jačmenica, sve svoje aktivnosti u deset godina koliko rade posvetili održanju tradicije.
(Hina) xtam yds