FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cestovni prijevoznici žele ojačani u EU

ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Predstavnici Koordinacije prijevozničkih udruga i komora istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare da položaj cestovnih prijevoznika prije ulaska Hrvatske u EU mora biti ojačan nizom administrativnih zahvata koji bi poboljšali njihovu konkurentnost i pripremili ih za natjecanje na europskom tržištu.

Hrvatski cestovni prijevoznici su prema ocjeni članova Koordinacije i do 60 posto manje konkurentni u odnosu na susjedne zemlje, a prvim od zahvata koji bi to mogao promijeniti smatraju donošenje nove strategije prometnog razvitka Hrvatske. Ona bi, smatraju, trebala biti orijentirana ka intermodalnom transportu te strožoj regulaciji kriterija za osnivanje prijevozničkih obrta i tvrtki te cijena prijevozničkih usluga.

Cestovni prijevoznici se žale da sada nije tako, pa brojne tvrtke i obrti koji uredno posluju i podmiruju obveze prema državi i zaposlenima ne mogu podnijeti konkurenciju sive zone koja ruši cijene.

Traži se i ukidanje postojećih sedam zona rizika za plaćanje premija osiguranja jer takav sustav narušava poštenu tržišnu utakmicu među hrvatskim prijevoznicima, a dovodi i do zanimljivih trendova povećanja registracija gospodarskih vozila u, primjerice, Daruvaru i Vinkovcima.

Tako bi se moglo dogoditi da u tim mjestima bude više registriranih kamiona i autobusa, nego stanovnika, kažu u prijevozničkoj koordinaciji. To ne čudi s obzirom da su razlike u troškovima premije osiguranja između prve i sedme zone 76 posto, to jest od 10 do 15 tisuća kuna pri registraciji pojedinog vozila.

Prijevoznici smatraju i da treba nastaviti s financijskim poticanjem prijevoznika s ekološki prihvatljivim voznim parkom.

Zalažu se i za dodjelu statusa izvoznika prijevoznicima što bi im uz ostalo omogućilo korištenje kreditnih aranžmana HBOR-a namijenjenih izvoznicima.

Traže se i izmjene zakonske regulative kojima bi se ona modernizirala, učinkovito suzbijalo crno tržište i povećale ovlasti inspekcije cestovnog prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙