FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy proglašen vitezom Zlatnog runa

MADRID, 16. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Španjolski kralj Juan Carlos proglasio je u ponedjeljak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja vitezom Reda zlatnog runa, najvišeg španjolskog priznanja, u znak zahvale za "učinkovitu i odlučnu" borbu protiv baskijske separatističke skupine ETA.

"Odlučno i djelotvorno ste se opredijelili za najbolju političku, pravosudnu i policijsku suradnju naših dviju zemalja kako bi okončali terorističko nasilje", rekao je Juan Carlos Sarkozyju na svečanosti u kraljevskoj palači u Madridu.

Sarkozy je bio ministar vanjskih poslova od 2002. do 2004., te od 2005. do 2007.

ETA je 20. listopada objavila da nakon 40 godina odustaje od oružane borbe za neovisnu Baskiju.

U subotu su tri navodna člana ETA-e uhićeni u Francuskoj.

Viteški Red zlatnog runa utemeljio je 1430. vojvoda burgundski Filip II. Dobri u prigodi ženidbe s Isabelom Portugalskom.

Redom zlatnog runa obično se nagrađuju monarsi, pa ga tako imaju japanski car, britanska kraljica ili saudijski kralj, ali među vitezovima je i, primjerice, Javier Solana, bivši visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnost.

Među Hrvatima je to odlikovanje primio ban Nikola Zrinski 1664., (praunuk Nikole Šubića Zrinskog). Red zlatnog runa Nikoli Zrinskom uručio je španjolski kralj Filip IV. kao nagradu za uspjeh u borbi protiv Turaka u Ugarskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙