FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinogradari proslavili blagdan sv. Vinka

POŽEGA, 14. siječnja 2012. (Hina) - Udruga vinogradara i voćara Kaptola danas je proslavila blagdan sv. Vinka, svoga zaštitnika, čime je u Požeštini započeo „Vincelovski tjedan“ u sklopu kojega će mnogi vinogradari i vinari na svojim imanjima blagoslovom trsova i zalijevanjem loze vinom i rezidbom proslaviti blagdan svetoga Vinka s kojim započinju i prvi radovi u vinogradima.

Iako se na jezeru „Bistra“ uz tradicionalno pečenje kobasica i slanine na ražnju okupilo nekoliko stotina vinogradara i njihovih gostiju posebno svečano bilo je na imanju Vinka Pendeša gdje se već treću godinu za redom zaziva blagoslov trsova.

„Na Vincelevo sve kreće i to se kod nas u kaptolačkom kraju već godinama njeguje. Prošla je godina za nas vinogradare bila nešto lošija jer su cijene pale no nadamo se da će ove godine biti bolje“, rekao je Pendeš koji na lokalitetu „Garevine“ gdje je bila upriličena svečanost ima oko dvije i pol tisuće panjeva.

Zadovoljan ovogodišnjim proslavom svetoga Vinka i odazivom gostiju bio je i predsjednik udruge kaptolačkih vinogradara Ferdinand Novak koji ističe da udruga okuplja 170 vinogradara od kojih je 50-ak većih.

„Vincelevo svi slave no s našom proslavom kreće „Vincelovski tjedan“ i mi smo vrlo zadovoljni što se ove godine s proslavom nećemo preklapati pa će naši gosti i posjetitelji u vincelovskim običajima moći uživati cijeli tjedan", rekao je.

Među mnogim gostima i posjetiteljima bio je i ugledni hrvatski vinogradar Ivan Enjingi. „Na blagdan sv. Vinka kreće rezidba trsova što je jedan od najvažnijih poslova koji će poslije odrediti i sam urod jer ako se više orezuje manji je urod, a veća kvaliteta. To je ono čemu svi trebamo težiti. Znamo da vina ima dosta no sada kada ulazimo u EU trebamo težiti da ona budu što kvalitetnija“, rekao je Enjingi dodajući kako je proslava blagdana sv. Vinka u Požeštini i prigoda da ovaj kraj bude više turistički prepoznatljiv i po vinima i svojoj tradiciji i bogatim običajima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙