FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan: Premijer Gilani od parlamenta traži potporu

ISLAMABAD, 13. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani u petak je pozvao koalicijske partnere i parlamentarne zastupnike da podupru i založe se za demokraciju u zemlji, izloženoj sve intenzivnijem pritisku vojnih snaga, koje su na vlasti od vojnog udara 1999.

"U ovome trenutku moramo odlučiti hoćemo li u zemlji imati demokraciju ili diktaturu. Čak i ako smo počinili pogreške to ne znači da demokracija i parlament moraju biti kažnjeni", rekao je Gilani pred parlamentarnim zastupnicima.

Zbog sve većih napetosti u odnosima između vlade i vojske pojačana su i nagađanja o mogućem vojnom udaru u zemlji u kojoj živi 170 milijuna stanovnika.

Predsjednik Asif Alli Zardari u privatnom je posjetu Dubaiju odakle se vraća u subotu. Pakistanski vojni dužnosnici u četvrtak su izvijestili kako su čelnik pakistanske vojske i njegovi zapovjednici detaljno raspravljali o "općem stanju" u zemlji.

"Razgovaralo se o sigurnosti i općem stanju", rekao je jedan od dužnosnika koji nije želio dodatno komentirati.

Prijepor između vojske i civilne vlasti naziva se "memogate", a riječ je o skandalu oko memoranduma kojim je navodno pakistanska vlada na čelu s nepopularnim predsjednikom Zardarijem u svibnju tražila pomoć Sjedinjenih Država kako bi spriječila mogući vojni udar. Memorandum je doveo odnose vojske s civilnom vladom na najnižu razinu od vojnog udara 1999. godine.

Optužba je to teže odjeknula jer su i američko-pakistanski odnosi na najnižim razinama i mnogi tvrde da je pakistanski suverenitet ugrožen akcijama američke vojske.

Vrhovni sud je naredio istragu "memogatea", a civilna vlast optužila je pak vojsku da je prekršila svoje ovlasti obraćajući se izravno Vrhovnom sudu.

Memorandumom je pakistanska vlada navodno zatražila američku pomoć nakon američke operacije kojom je ubijen bivši vođa Al Kaide Osama bin Laden na pakistanskom tlu.

Analitičari ističu da je napetost s vojskom dodatno izolirala pakistansku vladu već oslabljenu raznim skandalima te je moguće da sve vodi prema raspisivanju prijevremenih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙