FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon preuređenja otvoren odjel riječke Gradske knjižnice

RIJEKA , 12. siječnja 2012. (Hina) - Nakon revizije knjižnog fonda i preuređenja, od danas je za korisnike ponovno otvoren središnji odjel riječke Gradske knjižnice u palači "Modello", zaštićenom spomeniku kulture.

Središnji odjel bio je zatvoren od 21. studenoga prošle godine, od kada su članovi Gradske knjižnice knjige mogli posuđivati i služiti se drugom građom u nekom od njezinih ogranaka. Prvi posao koji je obavljen u tom razdoblju bila je redovita revizija knjižnog fonda. Riječ je o stručnom postupku koji knjižnice moraju provoditi u skladu sa zakonom u određenim vremenskim razdobljima, ovisno o opsegu knjižnog fonda. Prije toga revizija knjižnog fonda u središnjem je odjelu provedena 2002. godine, doznaje se iz Gradske knjižnice.

Nakon revizije iz studenoga 2011. knjige su bile spremljene, a u prostorije su ušli djelatnici osječke tvrtke "Ukras", ovlaštene za obnavljanje i restauraciju zaštićenih kulturnih dobara. Popravljeni su vlagom oštećeni dijelovi, uređena je vanjska stolarija i kovane rešetke, oličene su unutarnje prostorije i obnovljene štukature na stropu i zidovima koje su dobile novu pozlatu. Vrijednost radova nešto je manja od 200.000 kuna.

Palaču "Modello" projektirao je čuveni arhitektonski studio "Helmer i Fellner", poznat po kazališnim zgradama, a dovršena je 1885. godine. U njoj su danas, osim Gradske knjižnice, sjedište Talijanske unije i Zajednice Talijana Rijeke, gdje je i bogato dekorirana svečana dvorana.

Unatoč obavljenim radovima, središnji odjel i dalje je skučen, a tako je i s odjelom periodike, čitaonicom i dječjim odjelom "Stribor" u gradskome središtu. Rješenje je u gradnji nove zgrade knjižnice na Klobučarićevu trgu iznad podzemne garaže. Idejni projekt izradio je arhitekt Hrvoje Njirić sa suradnicima, a postupak je zaustavljen zbog nedostatka novca u gradskom proračunu.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙