FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović izjavio je danas kako će Vlada nastojati da se na prvoj sjednici Hrvatskog sabora, koja počinje 18. siječnja, kvalitetno raspravlja o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te naglasio da Hrvatsku očekuje i donošenje uravnoteženog i realnog državnog proračuna. Želimo da referendum uspije i vjerujemo u kvalitetnu raspravu svih, zagovornika i protivnika ulaska u EU, rekao je Milanović na početku sjednice Vlade RH. Premijer se osvrnuo i na Vladin prijedlog ukidanja tzv. povlaštenih mirovina, o kojem će Hrvatski sabor također raspravljati na svojoj prvoj sjednici, kazavši kako žele izjednačiti ministre i zastupnike s građanima koji uplaćuju u mirovinski sustav cijeli život i idu u mirovinu s 65 godina. Ali to nije najbitnije što nas čeka, dodao je. EU i referendum te uravnotežen, realan proračun koji će Hrvatskoj omogućiti razvoj, ali i stabilnost i povjerenje međunarodnih financijskih institucija, nova radna mjesta i zadržavanje postojećih radnih mjesta, naglasio je premijer Milanović. Vlada RH je danas odlučila kako će se naknada od šest posto za usluge mobilne telefonije zadržati do srpnja 2013. godine, odnosno ulaska Hrvatske u EU. Također je odredila nove uvjete korištenja službenih auromobila, mobitela, poslovnih kreditnih kartica, zrakoplovnih linija, sredstava reprezentacije i odobravanja službenih putovanja koji bi trebali osigurati transparentnije i jasnije korištenje tih povlastica.

PERUŠIĆ - Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio je danas u Perušiću novoizgrađeni "Logističko-distributivni centar Perušić" tvrke Lidl, veličine 32.700 četvornih metara, istaknuvši zadovoljstvo jer se tim projektom otvaraju nova radna mjesta. U taj suvremeni centar uloženo je 180 milijuna kuna, čime je osigurano zapošljavanje 150 novih radnika na području Ličko-senjske županije, rekao je predsjednik Uprave Lidla Marin Dokozić. "Posebno sam zadovoljan prisustvovati događaju gdje se otvaraju nova radna mjesta, posebno danas kada vrlo često čujemo neugodne vijesti o recesiji. Ovo je zasigurno jedan znak optimizma i dobro je da takav znak dolazi upravo iz Like koja je dugo bila poznata kao zemlja u kojoj ljudi teško žive i nalaze perspektivu. Međutim, u vrlo kratkom vremenu vidim nešto lijepoga" rekao je predsjednik Josipović. Naglasio je kako je svako novo radno mjesto doprinos kvaliteti života, ljudi, socijalnoj sigurnosti posebno kada je riječ o vremenima koja nisu laka. U izjavi novinarima predsjednik Josipović naglasio je kako mu je posebno drago što se danas otvara ovaj centar koji je europski. Mi ćemo vrlo brzo na referendum i iznimno je važno da vidimo kako nam okružje pomaže. Ja sam veliki optimist i mislim da će Hrvatska znati iskoristiti i one mogućnosti koje Europa pruža, rekao je predsjednik dodavši kako znamo i da Europa neće automatski uočiti naše probleme.

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je skinulo zastupnički imunitet i odobrilo nastavak kaznenog postupka protiv zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, jednog od četvero optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin. Mandatno-imunitetno povjerenstvo je tu odluku, koju još treba potvrditi Hrvatski sabor na prvoj plenarnoj sjednici, donio jednoglasno, a da mu se skine imunitet glasovao je i sam Drmić, izjavivši novinarima kako mu se već treći put skida imunitet, te da će nastavak biti na sudu. MIP je Drmiću sredinom prošle godine u dva navrata skidao imunitet, na zahtjev USKOK-a koji ga tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje. No, budući da je Drmić na parlamentarnim izborima krajem 2011. ponovno izabran za saborskog zastupnika, USKOK je ponovno tražio skidanje imuniteta.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u osigurao upravljačka prava u Ini, danas je nastavljeno svjedočenjem bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je bio član povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije. Poput drugih članova povjerenstva koji su već svjedočili Bošnjaković je kazao da je povjerenstvo održalo tek nekoliko sjednica te da nije donijelo nikakav zaključak ili ispunilo zadaću zbog koje je osnovano. "Nismo ništa utanačili, izabrali smo odvjetnički tim i obavili pripreme, a sjednice nakon toga nisu sazivane", kazao je Bošnjaković koji je o vijest o sklapanju izmijenjenog sporazuma Ine i MOL-a naknadno čuo na radiju. Povjerenstvo je vodio potpredsjednik vlade Damir Polančec, a osim Bošnjakovića u njemu su bili predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak, ministar financija Ivan Šuker kojega je mijenjao Krešimir Dragić te državni tajnik Igor Lučić.

ZAGREB - Bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da članovi povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije MOL nisu učinili ništa kada su doznali da je odluka o preuzimanju upravljačkih prava u Ini donesena mimo njih. Poput ostalih članova povjerenstva i Duvnjak je kazao da to tijelo nije ispunilo svoju zadaću. Održane su svega četiri sjednice na kojima nije vođen zapisnik, a jedina konkretna odluka bio je izbor odvjetničkog društva koje je savjetovalo članove povjerenstva. Iz Duvnjakova svjedočenja proizašlo je da je za taj posao, unatoč najskupljoj ponudi na natječaju, izabran odvjetnik Goran Marković koji se kasnije zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom našao na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog 400 milijuna kuna teških malverzacija na štetu Podravke. Na pitanje suca Ivana Turudića zbog čega povjerenstvo nije ponovilo natječaj već je nakon odustanka odvjetničkih društava s povoljnijom ponudom pristalo na nekoliko puta višu cijenu Duvnjak je kazao da je predsjednik povjerenstva Polančec kazao da je postupak žuran te da su ispunjeni svi uvjeti da izbor bude valjan. Ipak, dodao je da je odvjetnik Marković naknadno snizio ponudu, no Duvnjak se nije mogao sjetiti za koliki iznos.

ZAGREB - Hrvatska je od Bosne i Hercegovine ponovno zatražila izručenje Dragana Paravinje kako bi mu se sudilo za pokušaj silovanja i ubojstvo maloljetne Antonije Bilić. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa jučer je telefaxom proslijedilo Ministarstvu pravde BiH molbu za privremeno izručenje Paravinje i prateću dokumentaciju. U ministarstvu kažu da će u BiH dostaviti i izvornu sudsku dokumentaciju čim je dobiju od šibenskog Županijskog suda. Paravinja je krajem 2011. u BiH pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja žene na području Jahorine 2002. Kaznu služi u zatvoru Tunjice kod Banja Luke odakle bi uskoro trebao biti prebačen u pritvor u Šibenik. Ministarstvo pravde BiH već je ranije odlučilo da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži. Iz tog ministarstva nisu isključili ni mogućnost da Paravinja preostali dio zatvorske kazne izdržava u Hrvatskoj, ako se tako dvije države dogovore.

ŠIBENIK - Kriminalističkom istragom utvrđeno je da su dvojica 19-godišnjaka iz Tribunja u alkoholiziranom stanju prije tjedan i pol u Tribunju demontirali i bacili u more brončanu bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, izvijestili su danas iz Policijske uprave šibensko-kninske. Istragom službenika Policijske postaje Vodice nad dvojicom 19-godišnjaka iz Tribunja utvrđeno je kako su osumnjičeni 19-godišnjaci u noći 29. na 30. prosinca 2011. na Trgu Pijaca u Tribunju bez ikakvog povoda demontirali i bacili u more brončanu bistu dr. Franje Tuđmana. Mladići su osumnjičeni za kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari na štetu Općine Tribunj. Nakon dovršetka kriminalističke istrage osumnjičeni su uz kaznenu prijavu dovedeni u pritvorsku policijsku jedinicu radi daljnjeg ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

ZAGREB - Stotinu najboljih studenata Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj je svečanosti Sveučilišta u Zagrebu, u nazočnosti dekana svojih fakulteta i akademija, primilo novčane potpore iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata za ovu akademsku godinu. Mjesečna potpora iznosi tisuću kuna, a isplaćuje se tijekom deset mjeseci. Uvjeti za dobivanje stipendija bili su prosjek ocjena veći od 4,5, svi položeni ispiti do upisa u sljedeću akademsku godinu te minimun od 55 ECTS bodova po svakoj upisanoj godini. Nagrađeni studenti izabrani su između njih 389 prijavljenih na natječaj. Stipendije se dodjeljuju četvrti put, a svake godine u Fond se izdvaja iznos u visini tri posto ostvarenih prihoda od studentskih participacija na prvoj godini studija.

ZAGREB - Izložba Matka Trebotića "Mediteranski zapisnik" u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) produžena je do 27. siječnja, kada se odražava i "Noć muzeja", potvrdili su danas u Kabinetu grafike HAZU-a. Za "Noć muzeja" bit će promovirana visokokvalitetna reprodukcija slike sa izložbe "Mediteran-ljeto 3" u dimenziji 70 puta 50 centimetara, koju će autor signirati. Bit će prodavana za simboličnu cijenu od 100 kuna i sakupljeni novac od prodanih primjeraka ide u humanitarne svrhe. "Trebotićeve nove slike čudesni su pejzaži viđeni okom usamljena letača. U njima su jadranski otoci okupani svjetlošću nakon ljetne bujice. Apstraktne kompozicije u kojima živi još poneki znak i živ dinamičan crtež olovkom, gusto tkivo vertikala nastalih procurjevanjem tekućina i boja. Plod htijenja i slučajnosti istovremeno. U tom se procesu prožimanja akvarela i ulja, ugljena i pastela, slikar otvara i vjeruje svom čulu, izgara i sanja", napisala je autorica koncepcije izložbe i postava mr. Slavica Marković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙