FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće francuskih vještaka Kagamea oslobađa krivnje

PARIZ, 10. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Izvješće francuskih vještaka prema kojem su projektili koji su srušili zrakoplov ruandskog predsjednika Habyarimana 1994. ispaljeni iz vojnog logora Kanombe, a ih nisu ispalili pobunjenici etničke zajednice Tutsi, potvrđuje nevinost sadašnjeg predsjednika Paula Kagamea, rekao je njegov odvjetnik.

Izvješće vještaka potvrđuje nevinost predsjednika Paula Kagamea o toj zrakoplovnoj nesreći 1994. kada je poginuo ruandski predsjednik Juvenal Habyaruman i njegov kolega iz Burunduja Cyprien Ntaryamara tijekom slijetanja u Kigaliju pri udaru projektila zemlja-zrak.

Nazočnost francuske posade u zrakoplovu omogućila je pokretanje istrage u Francuskoj.

Taj atentat se smatra pokretačem genocida u kojem je ubijeno najmanje 800.000 ljudi, uglavnom manjinskih Tutsija.

Vlasti Ruande pozdravile su u utorak izvješće francuskih vještaka i ističu da ono potvrđuje dugogodišnje stajalište Ruande o okolnostima događaja iz travnja 1994.

Izvješće je u skladu sa izvješćem vlade Ruande, prema kojem su ekstremisti većinske etničke zajednice Hutu odgovorni za ovu nesreću, nakon koje je uslijedio genocid u kojem je tijekom tri mjeseca masakrirano najmanje 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙