FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Vladin Ured za odnose s javnošću demantirao je danas tekst iz jučerašnjeg Vjesnika u kojem se najavljuju skoro poskupljenje cigareta i rigidne mjere protiv pušenja, te ističe kako u ovom trenutku nije razmatrana mogućnost poskupljenja cigareta. "Ministar zdravlja Rajko Ostojić u potpunosti podupire Zakon o uporabi duhanskih proizvoda i Konvenciju o nadzoru nad duhanom, ali jednako tako poštuje i činjenicu da je u njegovoj primjeni vlasnicima ugostiteljskih objekata bilo dopušteno osiguravanje posebnih prostorija za pušenje", poručuju iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. Također navode da ministar Ostojić godinama naglašava da je za Hrvatsku kao turističku zemlju najprimjereniji austrijski model, što znači da ugostiteljskim objektima, uz osiguranje zakonski propisanih prostora za pušače, treba omogućiti izbor. U priopćenju se kaže kako autorica teksta nije uopće kontaktirala ministra zdravlja pa nije jasno na temelju čega uredništvo izvlači naslov o skorom poskupljenju cigareta i drastičnim mjerama protiv pušenja.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je danas da će novi glavni ravnatelj policije biti imenovan tek nakon izmjena zakona o policiji koji bi trebao poboljšati učinkovitost sustava te stvoriti podlogu za kvalitetniji rad i bolju suradnju s državnim odvjetništvom. "Kako je prijedlog zakona spreman i uskoro treba proći proceduru ne vidim razloga da se s imenovanjem žuri", kazao je Ostojić novinarima u svom kabinetu. Izvijestio je i da je za svoje savjetnike imenovao nedavno smijenjenog ravnatelja policije Olivera Grbića, donedavnog MUP-ovog glasnogovornika Krunoslava Borovca, bivšeg šefa ministrova kabineta Dubravka Novaka te bivšeg pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića koji je bio suspendiran zbog sumnje da je teško povrijedio službenu dužnost jer je navodno kontaktirao s okrivljenikom za više teških kaznenih djela Ivom Sanaderom. Blažević je bivšem premijeru bio tjelohranitelj. Za novu glasnogovornicu postavljena je Jelena Bikić koja je isti posao do sada radila u zagrebačkoj policiji. Ostojić je ponovio da će u novom zakonu ostati sve kvalitetne odredbe postojećeg, dok će se glavnina promjena odnositi na smanjenje broja savjetnika i načelnika, odnosno povećanje broja ljudi koji rade na terenu. Izmjenama zakona broj policijskih uprava ostat će isti, ali će Ravnateljstvo policije uz glavnog ravnatelja imati i ravnatelje za kriminalističku, graničnu i specijalnu policiju te tzv. policiju u uniformi.

RIJEKA - Na tribini o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) održanoj danas u Rijeci u sklopu projekta "EU pokreni se!" Ariana Vela iz Hrvatske udruge poslodavaca rekla je da će se - ako se građani na referendumu očituju za ulazak u EU - nastaviti reforme koje su počele, a ulaskom ćemo po pravima biti izjednačeni sa svim zemljama Unije. "Ako referendum ne uspije, zaustavit će se reforme i infrastrukturni projekti koji se financiraju novcem iz fondova EU-a, bit ćemo isključeni iz rada tijela EU-a, vjerojatno će pasti kreditni rejting zemlje, suštinski ćemo se okrenuti istoku i Balkanu, a manje Europi", ustvrdila je Vela. Istaknula je da EU nije čarobni štapić koji će riješiti sve naše probleme, ali može otvoriti mnogo bolje mogućnosti razvoja. Komentirajući tvrdnje kako Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, rekla je da nijedna zemlja nije bila posve spremna pri ulasku jer nitko ne može znati što se sve može očekivati. "U pregovorima s EU-om utvrđeno je da hrvatski postane jedan od službenih jezika Unije, ukidanje nulte stope PDV-a, mogućnost zapošljavanja hrvatskih građana u EU-u bez radnih dozvola, ukidanje povlaštenih mirovina, ali i stimuliranje odlaska u punu starosnu mirovinu", rekla je Vela i dodala da ulaskom u EU "jača mehanizam kontrole javne nabave i time se smanjuje korupcija" te da se otvara tržište Unije našim poduzetnicima, "ali će posljedično dolazak konkurencije ugroziti tvrtke u Hrvatskoj koje se nisu pripremile". Po njezinim riječima, u prvoj godini članstva Hrvatskoj će biti na raspolaganju gotovo 500 milijuna eura iz europskih kohezijskih i strukturnih fondova, a samo o nama ovisi koliko ćemo novca privući.

ZAGREB - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt danas je rekla kako DC smatra da bi, dođe li do pitanja povlačenja tužbe protiv Srbije za genocid, trebalo organizirati referendum. "Treba pitati građane koji su u prošlosti proživjeli izravne štete i strahote od agresije jesu li suglasni s time da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije ili ne", rekla je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare, dodajući kako bi to bila dobra prilika da vlast provjeri vodi li dobru politiku i da građani kažu što doista misle. Predsjednica DC-a također smatra da bi se trebalo pokrenuti i pitanje što s ratnom odštetom koja je između 32,5 i 35 milijarde eura i eventualnoj naknadi za fizičke osobe i simboličnoj naknadi za Hrvatsku. U DC-u držimo da, kad je riječ o prošlosti, moramo biti jasni što se u Hrvatskoj dogodilo, tko je agresor, a tko žrtva i kakvo će stajalište, po tom pitanju, zauzeti aktualna vlast koja najavljuje povlačenje tužbe za genocid, navela je Škare-Ožbolt. Podsjetila je da su se polemike o tome treba li Hrvatska odustati do tužbe javile još 2007., a sada, dodaje, pratimo "intenzivan angažman" ministrice vanjskih i europskih poslova u vezi s povlačenjem te tužbe. "Pusić neprestano nabraja tri uvjeta: pitanje poginulih i nestalih, suđenja za ratne zločine i povrat umjetnina, ali ni riječi o tome što je glavni predmet tužbe, a to je odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku i počinjenje genocida", naglašava Škare Ožbolt. Ona smatra da je ključ priče odgovoriti na oba dijela tužbe, no da Vlada zasada govori samo o jednom - rješavanju pitanja potraživanja i obveza koje bi SRJ trebala podmiriti i napraviti. "Povuče li Hrvatska svoju tužbu, može biti gotovo sigurna da će joj se nalijepiti još jedna stigma genocidne države", smatra predsjednica DC-a. Dodaje i da bi se prije istupanja u javnosti s tako delikatnim temama, ministrica trebala konzultirati s pravnim stručnjacima.

ZAGREB - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) usprotivila se najavljenom uvođenju fiskalnih blagajni za odvjetnike, ustvrdivši da su tim prijedlogom povrijeđena načela iz međunarodnih dokumenata i konvencija koje je prihvatila Hrvatska, kao što je pravo i obveza odvjetnika da čuva profesionalnu tajnu. Prijedlogom za uvođenje fiskalnih blagajni, drže u HOK-u, narušena je neovisnost odvjetnika što je jedan od glavnih postulata obavljanja te profesije, a što je, navode, naglašeno i u pravilima krovne organizacije odvjetničkih komora EU-a (CCBE) koja obvezuju zakonodavce i vlade da štite interese odvjetničke profesije sukladno prihvaćenoj Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. HOK u današnjem priopćenju navodi da je CCBE u dopisima ministrima financija Slovenije i Bosne i Hercegovine u povodu uvođenja fiskalnih blagajni u tim zemljama naglasio da se fiskalne blagajne upotrebljavaju u komercijalnim djelatnostima, prvenstveno prodaji, a ne i u reguliranim profesijama kao što su odvjetnici i liječnici. Komora se poziva i na odluku Ustavnog suda iz 2002. u kojoj je navedeno da je pravna pomoć kao strogo definirano zanimanje odvjetnika bitan činitelj pravne sigurnosti demokratske i pravne države, te predstavlja jedan od vidova djelovanja pravosuđa i uprave. Stajalište Ustavnog suda je da se pružanje pravne pomoći putem odvjetništva ne može shvatiti kao gospodarska djelatnost i zbog svoje specifičnosti ne može biti podvrgnuto zakonima ponude i potražnje na tržištu.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić sudjelovao je jučer u Rimu na susretu nadbiskupa europskih biskupija u čijim će se gradovima ostvarivati Misije u gradovima (Missio metropolis), priopćio je danas Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Ured podsjeća kako je to inicijativa Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije čiji je član i kardinal Bozanić te dodaje kako će se taj pastoralni plan ostvarivati u dvanaest europskih gradova, među kojima je i Zagreb. Osim Zagreba inicijativom su obuhvaćeni Barcelona, Beč, Budimpešta, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Lisabon, Liverpool, Pariz, Torino i Varšava. Ured podsjeća kako je sastanak održan pri Papinskom vijeću za promicanje nove evangelizacije pod predsjedanjem predsjednika Vijeća nadbiskupa mons. Rine Fisichelle. "Sudionici sastanka predstavili su pastoralni program za inicijativu Misije u gradovima u svojim nadbiskupijama," navodi se i dodaje kako su usuglasili zajedničke točke koje će započeti u korizmi 2012. godine. Tiskovni ured napominje kako će središnje mjesto održavanja Misija u gradovima biti katedrale te da će se pojedine inicijative održavati i u drugim djelovima tih nadbiskupija.

OSIJEK - Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a pozvao je danas županijske vlasti da pronađu model subvencioniranja troškova prijevoza učenika srednjih škola, budući da u županijskom proračunu prošle i ove godine u tu svrhu nisu bila osigurana sredstva. Predsjednik županijskog HDZ-a Tomislav Ivić kazao je na konferenciji za novinare kako veliki broj roditelja teško pokriva troškove školovanja svoje djece izvan mjesta življenja, posebice jer neke obitelji imaju i više srednjoškolaca, a samo mjesečna karta od Osijeka do Donjeg Miholjca košta 1200 kuna. Napomenuo je kako u 25 općina i gradova u kojima je na vlasti HDZ postoji razumijevanje za ovaj problem i te jedinice lokalne samouprave za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca izdvajaju ukupno 4,5 milijuna kuna, iako brojne općine imaju poteškoća s punjenjem svojih proračuna. Pozvao je županijske vlasti na čelu s HDSSB-om da u rebalansu proračuna koji iznosi 320 milijuna kuna, što prije pronađu odgovarajuću stavku, s obzirom da je srednje školstvo u nadležnosti Županije. Ivić je kazao kako neke županije koje su po fiskalnom kapacitetu slabije od Osječko-baranjske imaju sluha za ovaj problem, pa primjerice Vukovarsko-srijemska županija koja ima većih problema od ove županije, za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca izdvaja 4,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko trebao bi svjedočiti u nastavku suđenja politologu Darku Petričiću kojeg je zbog klevete tužio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Sudac Općinskog kaznenog suda Zorislav Kaleb prihvatio je danas prijedlog Petričića da se kao svjedoka sasluša Karamarka koji je bio šef prve Mesićeve kampanje za hrvatskog predsjednika. Bivšeg ministra predložio je nakon što je odustao od toga da se kao svjedoka ispita šefa ureda bivšeg predsjednika Amira Muharemija koji je sada glavni konzul u Turskoj. Mesić je Petričića tužio krajem 2009. zbog njegovih izjava u medijima da je Mesić "eksponent albanske mafije" koja mu je financirala predizbornu kampanju te da je jedan od triju najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Danas je ispitan Jure Klarić čija je tvrtka Klariko voće financirala prvu Mesićevu kampanju s 856.000 kuna, od čega je najveći dio potrošen izravno za plaćanje spotova na HRT-u i radijskim postajama. Novo ročište najavljeno je za 20. veljače.

ZAGREB - Akademiku Eugenu Topolniku je povodom njegovog 100. rođendana, u njegovu domu, odlikovanje predsjednika RH – Red Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića uručila izaslanica predsjednika RH Ankica Marinović, priopćili su danas iz Ureda odnosa s javnošću Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Najstarijem članu Hrvatske akademije jučer su 100. rođendan čestitali predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za medicinske znanosti akademik Marko Pećina i bivši glavni tajnik Akademije akademik Slavko Cvetnić, stoji u priopćenju. Akademik Eugen Topolnik, rođen je 9. siječnja 1912. godine u Tuzli, a redoviti član HAZU-a je od 1979. godine u Razredu za medicinske znanosti. Zbog dugogodišnjeg iznimnog doprinosa znanstvenom, stručnom i nastavnom razvoju veterinarske medicine u Hrvatskoj i svijetu, odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

SPLIT - Najpoznatija ljubavna tragedija svjetske dramske literature "Romeo i Julija" Williama Shakespearea, premijerno će u režiji Nenni Delmestre biti izvedena u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u četvrtak, 12. siječnja , najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u toj kazališnoj kući. Glavne uloge tumače student pete godine Glumačke akademije u Splitu Marko Petrić (Romeo) i mlada glumica ansambla Drame splitskog HNK-a Anastasija Jankovska (Julija) Redateljica Nenni Delmestre je istaknula kako je u ansamblu Drame splitskog HNK-a došlo do smjene generacija te su stasali mladi glumci koji su postali „udarne snage“ te kazališne kuće. Pripreme za ovu premijeru trajale su tri mjeseca, kazala je, dodavši kako je tekst ove tragedije jako zahtjevan, ali da očekuje da će publika biti zadovoljna.

ZAGREB - Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) izvijestilo je da danas počinje natječaj za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Bloka Badel što ga je raspisao Grad Zagreb i koji će u potpunosti biti proveden putem Interneta te otvoren za sudionike iz cijeloga svijeta. Rok predaje natječajnih radova je četvrtak 5. travnja, a ocjenjivački sud bi trebao završiti s radom do ponedjeljka, 7. svibnja, ukoliko na natječaj ne stigne više od 100 radova što bi produžilo rad za najviše dva tjedna. Rezultati natječaja bit će objavljeni na službenim stranicama DAZ-a i dostavljeni svim natjecateljima putem e-maila najkasnije osam dana od završetka rada ocjenjivačkog suda. Iz DAZ-a napominju da su natječajne podloge dostupne, uz obaveznu registraciju, na web stranici Društva arhitekata Zagreba, http://www.d-a-z.hr/en/competition/badel/. "Grad Zagreb je, kao većinski vlasnik prostora u obuhvatu bloka, odlučio započeti proces uređenja bloka Badel, kao jedne od posljednjih nedovršenih lokacija u Donjem gradu. Prostor obuhvata natječaja Blok Badel je gradski blok omeđen Vlaškom ulicom, Kvaternikovim trgom, Martićevom i Derenčinovom ulicom. To je jedini blok u ovom dijelu grada koji nije dovršen, koji nema jasno određenu urbanu strukturu i namjenu i unutar kojega se mogu iščitati svi slojevi, od njegova nastanka koncem XIX st. do danas.

OSIJEK - Tijekom akcije pojačanog nadzora prometa na području osječko-baranjske Policijske uprave, policija je zatekla 28 alkoholiziranih vozača, a najveću koncentraciju alkohola u organizmu od 2,36 promila, imao je 22-godišnjak iz Donjega Miholjca, izvijestili su danas iz PU osječko-baranjske. Policija je pojačne mjere nadzora prometa provela u noći sa subote na nedjelju, 7. na 8. siječnja, a 22-godišnji mladić kod kojega je zabilježeno čak 2,36 promila alkohola, zaustavljen je u Radićevoj ulici u Donjem Miholjcu u nedjelju oko 4,30 sati. Taj mladi vozač je u protekle dvije godine evidentiran kao počinitelj 15 prekršaja u prometu, od čega je dva puta zaustavljen u alkoholiziranom stanju. Od uhvaćenih 28 alkoholiziranih vozača 26 su bili muškaraci, a dvije su bile žene, od kojih je kod 30-godišnjakinje iz Belišća utvrđena koncentracija alkohola od 1,56 promila u krvi. Ta je vozačica do sada počinila 16 prometnih prekršaja, a ovo joj je treći prekršaj upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju. Od ukupno 28 alkoholiziranih vozača najviše ih je bilo, po njih 10, u dobnim skupinama od 18 do 24 te od 25 do 30 godina starosti.

ZAGREB - Vinko Martinović zvan Štela, haaški osuđenik koji je nakon odslužene dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne pušten iz talijanskog zatvora, ne bi se trebao dugo zadržati na slobodi jer je na snazi međunarodna tjeralica raspisana za njim po nalogu zagrebačkoga Županijskog suda na kojem je još od 1998. optužen za ubojstvo žene u Mostaru. Martinović je te godine za ubojstvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić zvan Guja na sedam godina, no Vrhovni je sud pet dana prije Martinovićeva izručenja Haaškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Od glasnogovornika suda Krešimira Devčića doznaje se da je nakon izručenja Županijski sud dao nalog za raspisivanje tjeralice kako bi se Martinoviću nakon odsluženja kazne izrečene u Haagu moglo ponovno suditi za zločin u Mostaru. Martinovićev odvjetnik Želimir Par rekao je za Hinu da je njegov branjenik jučer bio kod ekstradicijskoga suca u Italiji, no nije mogao potvrditi je li već napustio zatvor. Budući da je, kako je rekao, riječ o proceduri koja je povjerljiva zbog sigurnosnih razloga, Par nije mogao potvrditi je li Martinović već napustio talijanski zatvor.

VINKOVCI - Dvodnevnim humanitarnim rock-koncertom u Vinkovcima pod nazivom „Rock Marinfest“ prikupljeno je 37.085 kuna, što je donirano vinkovačkoj Udruzi osoba s invaliditetom „Bubamara“, potvrdio je danas u ime organizatora vinkovački rock glazbenik i pisac za djecu Vladimir Bakarić. „Ovaj rock-festival održavamo četvrtu godinu za redom s nakanom da pomognemo „Bubamari“, a kao i prethodni i ovaj posljednji je opravdao očekivanja“, istaknuo je Bakarić na konferenciji za novinare u Vinkovcima. Podsjetio je da se koncert održava u spomen na Marina Pokrovca, tragično preminulog gitaristu vinkovačkog rock sastava „Majke“. Koncert organiziraju Udruga „Bubamara“ i Vladimir Bakarić. Humanitarni koncert održan je 26. i 30. prosinca 2011. u vinkovačkom „Vanilla klubu“ uz nastupe 12 hrvatskih sastava, odnosno 60-tak glazbenika. Predsjednik „Bubamare“ Tomislav Velić istaknuo je kako su ukupni prihodi iznosili 76.775 kuna, a ukupni rashodi 39.690 kuna, a u ostvarenu dobit od 37.085 kuna ulazi i novac od prodanih 1.056 ulaznica kao i donacija ZAMP-a te prihod od prodaje fotografija s prošlogodišnjeg „Rock Marinfesta“. Udruga osoba s invaliditetom „Bubamara“ ima oko 1.200 članova, među kojima je i oko 400 djece s cerebralnom paralizom, distrofijom, mentalnom retardacijom i drugim tjelesnim oštećenjima.

OPATIJA - U opatijskoj villi Angiolini danas je predstavljeno idejno rješenje obnove kupališta i plaže Lido u Opatiji, kojeg su izradili arhitektonski studio E. Legović i projektni ured Urbicon. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je kako je namjera Grada Opatije ponovno izgraditi glavnu zgradu kupališta u povijesnom obliku, koja je bila izgrađena od drva, a potpuno je uništena u požaru 1989. godine. Gradonačelnik je podsjetio kako je Opatija i kupališno mjesto pa je, uzimajući u obzir taj dio turističke ponude, sastavljena radna skupina čiji su zaključci bili okosnica idejnog rješenja obnove opatijskoj kupališta. Po rješenju će se ponovno izgraditi drvena dvoetažna zgrada kupališta. Vanjski izgled će biti istovjetan izvornom, a u unutrašnjosti će se, umjesto nekadašnjih kabina, smjestiti butici i ugostiteljski objekti. Na moru uz plažu pokraj zgrade kupališta postavit će se, po idejnom rješenju, plutajući otočić na kojem će se moći organizirati manje priredbe. Predviđeno je i da na samoj plaži bude manji bazen. Najavljeno je kako će se Primorsko-goranskoj županiji poslati prijedlog za raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije po ovom idejnom projektu. Uvjet za dobijanje koncesije je izradba idejnog projekta obnove zgrade kupališta i uređenje plaže Lido, te izgradnja u roku od dvije godine od dobijanja koncesije.

OSIJEK/BELIŠĆE - Osječanka Kristina Kuzmič-Crocco, koja živi u Americi i radi kao voditeljica vlastitoga kulinarskog showa "The Ambush cook" u sklopu Oprah Winfrey Networka, izvijestila je danas udruge za hendikepiranu djecu "Zvono" iz Belišća i "Novi dan" iz Osijeka da će dobiti po 25.000 dolara donacije. Predsjednica belišćanskoga "Zvona" Mira Anić izjavila je danas za Hinu da su presretni što ih je Kristina Kuzmič-Crocco odabrala za tako vrijednu donaciju koju je osigurala poznata američka voditeljica Oprah Winfrey. "U obavijesti koju smo danas primili Kristina nam piše kako je dobila veliku čast da odluči kome će vrijedna donacija biti upućena te da se odlučila to donirati nama budući da zna za naš rad, a naravno i srce uvijek vuče rodnome kraju", rekla je Mira Anić. "Zvono" je poznato po mnogim aktivnostima vezanim uz rad s djecom s posebnim potrebama. Ta je udruga, među ostalim, dobila nagradu kao najbolja hrvatska udruga za promicanje volonterizma, zatim Zelenu povelju Osječko-baranjske županije i mnoga druga priznanja. Ima 40 djece i mladih, koji se bave raznim aktivnostima. Za uzgajanje ljekovitog bilja od EU-a je dobila 108.000 eura. Kristina Kuzmič-Crocco pobijedila je u showu televizijske mreže Oprah Winfrey početkom prošle godine među 15.000 natjecatelja. Tridesetjednogodišnja Osječanka živi u Kaliforniji, kamo je otišla s 15 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙