FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje uoči sutrašnjeg blagdana

ZAGREB, 5. siječnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje uoči sutrašnjeg blagdana, jer nema poticajnih vijesti, a i na svjetskim se burzama trguje oprezno.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,14 posto, na 1.768 bodova, a Crobex10 0,11 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,2 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„I danas očekujemo stagnaciju Crobexa i niske promete, jer nema poticajnih vijesti. Uz to, sutra je blagdan, pa se i zbog toga očekuje slabije trgovanje“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raifeisenbank Austria.

Nešto više u fokusu investitora bile su jučer dionice turističkih tvrtki. Pritom je najveći promet, veći od milijun kuna, ostvaren dionicom Valamar Adria Holdinga, a cijena joj je porasla 1,37 posto.

„Dionice turističkih tvrtki u nešto su većem fokusu zbog najave smanjenja PDV-a. Ipak, upitno je koliko će taj potez utjecati na rezultate njihova poslovanja, ukoliko turističke tvrtke snize cijene. Osim toga, popunjenost turističkih kapaciteta visoka je u srcu sezone, a problem je ostatak godine“, napominje Franin.

Novi ministar turizma Veljko Ostojić najavio je da će stopa PDV-a za usluge smještaja i hrane u turizmu biti snižena u raspon između 8 i 10 posto. No, naglasio je i da se niži PDV u turizmu neće dati bez obećanja strukovnih udruga da će se efekti tog spuštanja osjetiti na tržištu, a ne završiti isključivo u džepovima kompanija ili fizičkih osoba koji pružaju te usluge.

Inače, prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke, prihod od turizma u trećem je tromjesečju prošle godine iznosio 4,17 milijardi eura, što je za 302 milijuna eura ili 7,8 posto više nego u istom razdoblju godine prije.

Na svjetskim se burzama, pak, posljednjih dana trguje oprezno. Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, uz mršav obujam trgovanja, no neki analitičari smatraju dobrim znakom to što nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije i oštrog pada tečaja eura nije uslijedila rasprodaja.

Dow Jones ojačao je 0,17, a S&P 500 indeks 0,02 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto.

Jutros se oprezno trguje i na azijskim te europskim burzama.

„Na europskim tržištima ne očekuju se danas veće promjene zbog opreza investitora uoči novog izdanja francuskih državnih obveznica“, navodi Franin.

Francuska danas planira na tržištu obveznica aukciju 8 milijardi eura obveznica s rokom dospijeća za 10 godina. Njemačka je jučer uspjela prodati 4,1 milijardu eura 10-godišnjih obveznica, uz niski prinos od 1,93 posto.

Investitori već dulje vrijeme pažljivo prate zbivanja na obvezničkim tržištima zbog dužničke krize i velikih potreba članica eurozone za refinanciranjem dugova.

Na Zagrebačkoj se burzi sutra ne radi zbog blagdana Sveta tri kralja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙