FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar turizma: nižeg PDV neće biti bez obećanja strukovnih udruga

ZAGREB, 4. siječnja 2012. (Hina) - Stopa PDV-a za usluge smještaja i hrane u turizmu bit će snižena, trenutno se radi na izračunima koliko će to u konačnici biti, u okvirima između 8 i 10 posto, i u funkciji bi trebala biti već ove godine sa novim proračunom, kazao je danas ministar turizma Veljko Ostojić naglasivši da se niži PDV u turizmu neće dati bez obećanja strukovnih udruga da će se efekti tog spuštanja osjetiti na tržištu, a ne završiti isključivo u džepovima kompanija, društava ili fizičkih osoba koji pružaju te usluge.

Na susretu s novinarima ministar je dodao i da bi se dio efekata tog smanjenja trebao izdvojiti u niže cijene, zaposlenost bi trebala ostati najmanje na sadašnjoj razini uz mogućnost većeg zapošljavanja, a dio bi se trebao uložiti u povećanje kvalitete usluge i objekata.

Kaže i da se to smanjenje ne smije odraziti samo na trenutne nego i na investicijsku atraktivnost hrvatskog turizma na dugi rok te se nada da će takva odluka trajati neko vrijeme, kao i da će se ukupni okviri poslovanja u zemlji poboljšati u budućnosti, što bi se trebalo odraziti na interese i domaćih i stranih investitora te na privatizaciju preostalih neprivatiziranih tvrtki.

U vezi rokova donošenja takve stope ministar Ostojić je ponovio da će slijedećih dana biti konkretnije poznata situacija, nakon čega će razgovarati sa strukovnim udrugama oko načina najboljeg promoviranja i korištenja te niže stope, a Ministarstvo namjerava s udrugama potpisati i sporazum kojim će se obje strane obvezati na spomenute efekte tog snižavanja.

Naglašava i da je snižavanje stope PDV-a samo jedan, ali i gotovo najvažniji element za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, zbog čega će u sklopu novog ustroja u Ministarstvu imati i posebnu Upravu za konkurentnost turizma. Cilj je i, kako je kazao, da se Hrvatska s osmog mjesta po konkurentnosti među devet mediteranskih zemalja 'popne' na peto ili četvrto mjesto.

Vjeruje da će se to dobro odraziti i na prihode od turizma, koje za devet mjeseci i za treće tromjesečje ove godine, iako su nešto niži od onih u 2008., smatra ohrabrujućim jer imaju pozitivan trend, posebno s obzirom na financije zemlje.

Smatra i da će se taj trend nastaviti, a učinit će se sve da bude i pozitivniji te da prihodi rastu i dalje neovisno o fizičkim pokazateljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙