FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužen vlasnik obrta jer nije osigurao gradilište

RIJEKA, 4. siječnja 2012. (Hina) - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podignulo pred Općinskim sudom optužnicu protiv vlasnika građevinskog obrta (1968.) kojeg se tereti da je prilikom rušenja objekta propustio ugroženo područje osigurati na propisani način zbog čega je jedan radnik poginuo, a dvojica su teško ozlijeđena.

Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa - teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, priopćeno je danas na web stranicama Državnog odvjetništva.

Tereti ga se da je prilikom rušenja objekta propustio ugroženo područje osigurati na propisani način, olako držeći da neće ugroziti sigurnost zaposlenika, uslijed čega je kod urušavanja betonskog zida jedan dio pao na djelatnika I. G. (1976.) koji je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja, dok su djelatnici M. B. (1973.) i K. Š. (1982.) teško tjelesno ozlijeđeni.

Okrivljenog vlasnika građevinskog obrta tereti se da je 10. prosinca 2010. tijekom organiziranja i nadziranja građevinskih radova propustio skrbiti se o tome da se poslovi obavljaju i organiziraju sukladno Pravilniku o zaštiti na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima i Pravilniku o zaštiti na radu u građevinarstvu.

Prema priopćenju, on je to učinio iako je bio svjestan da investitor nije prethodno osigurao izradu plana izvođenja radova niti imenovao koordinatora za zaštitu na radu te nije prijavio gradilište nadležnom tijelu poslovne inspekcije.

U priopćenju se ne navode podaci o mjestu nesreće, kao ni o tvrtki optuženog vlasnika građevinskog obrta.

Iz PU primorsko-goranske su 10. prosinca 2010. izvijestili da je jedan radnik poginuo, a da su dvojica teško ozlijeđena kad se tog dana poslijepodne na gradilištu u Malom Lošinju urušio građevni materijal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙