FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se smirivanje tržišta nakon jučerašnjeg rasta

ZAGREB, 4. siječnja 2012. (Hina) - Nakon jučerašnjeg skoka Crobex indeksa Zagrebačke burze za više od jedan posto, danas se očekuje mirnije trgovanje jer se i na svjetskim burzama trguje opreznije, nakon optimističnih prvih dana nove godine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je skočio 1,39 posto, na 1.771 bod, a Crobex10 1,31 posto, na 988 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,5 milijuna kuna, što je otprilike 8,5 milijuna više nego prethodnoga dana.

„U nedostatku poticajnih vijesti, danas očekujem stagnaciju domaćih burzovnih indeksa. Naravno, nije isključeno ni da, kao i jučer, indeksi snažnije porastu na niskim prometima, kao rezultat plitkog tržišta i velikih spreadova između prodajnih i kupovnih cijena dionica“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Nove smjernice investitorima stići će danas iz Državnog zavoda za statistiku, koji će objaviti prvu procjenu prometa u trgovini na malo u studenome prošle godine.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u studenome u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,4 posto. Njihove procjene kreću se od rasta potrošnje za 0,5 posto do pada za 1,2 posto.

Na svjetskim burzama, pak, vlada dobro raspoloženje na početku godine.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima iz SAD-a, Kine i Njemačke, no ostaje pitanje je li taj rast održiv ili je samo posljedica nade ulagača da će ova godina za tržište biti bolja nego prošla.

Dow Jones indeks ojačao je 1,47 posto, dok je S&P 500 porastao 1,55, a Nasdaq indeks 1,67 posto.

Industrijska proizvodnja u SAD-u porasla je u prosincu prošle godine više nego što se očekivalo, dok su ulaganja u građevinskom sektoru dosegnula najvišu razinu u 18 mjeseci.

Ulagače su oraspoložile i vijesti o jačanju industrijske aktivnosti u Kini te većem padu nezaposlenosti u Njemačkoj nego što se očekivalo.

Zbog toga su i na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle. No, na europskim su tržištima, nakon dva dana znatnog rasta, burzovni indeksi jutros pali.

„Dobitke na svjetskim burzama možemo uglavnom pripisati optimizmu investitora na početku nove godine. Tek će nove vijesti, ponajprije u vezi dužničke krize u eurozoni, pokazati hoće li taj rast potrajati“, zaključuje Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙