FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan s čelnikom Hamasa

ISTANBUL, 1. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pružio je podršku pomirenju palestinskih frakcija na sastanku s čelnikom Hamasa Ismailom Hanijom u nedjelju u Istanbulu, objavili su turski mediji.

Sastanak Erdogana i Hanije održan je iza zatvorenih vrata. Hanija je stigao u Tursku u sklopu svoje prve inozemne turneje (Turska, Egipat, Sudan, Katar, Bahrein, Tunis) otkako je preuzeo Hamas 2007. godine.

Izrael i zapadne zemlje smatraju islamistički Hamas terorističkom organizacijom, ali ne i Turska, koju vodi islamistička vlada i čiji su odnosi s Izraelom teško narušeni nakon izraelskog napada na turski brod Mavi Marmaru u svibnju 2010. u pokušaju proboja blokade Pojasa Gaze. Tom prigodom ubijeno je devet turskih aktivista na brodu.

Hanija će u ponedjeljak posjetiti obitelji žrtava s toga broda i održati tiskovnu konferenciju u Istanbulu.

Hamas i Fatah palestinskog predsjednika Mahmud Abasa zaključili su 27. travnja u Kairu sporazum o pomirenju, koji su 3. svibnja potvrdile sve palestinske skupine. Sada se razgovara o ujedinjenju svih palestinskih frakcija pod okriljem Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), čiji Hamas trenutačno nije član.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙