FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran protiv novih sankcija zbog središnje banke

TEHERAN, 1. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Iran je u nedjelju osudio odluku Washingtona da uvede nove sankcije financijskim institucijama koje posluju sa središnjom iranskom bankom, objavila je lokalna novinska agencija.

Predsjednik Barack Obama potpisao je zakon koji je Kongres tjedan prije odobrio, a koji želi smanjiti iranske prihode od nafte. Predsjednik SAD-a ima ovlasti i da određuje kazne za prekršitelje.

Čelnik iranske trgovinske komore Mohamad Nahavandian odbacio je taj potez kao "neopravdan" i rekao da će takve sankcije izazvati i posljedice.

"Iranska država i oni koji sudjeluju u trgovini i gospodarskim aktivnostima naći će alternativu", rekao je.

Zbog iranskoga su nuklearnog programa Washington i Europska unija kroz Ujedinjene narode Teheranu već uspjeli nametnuti četiri razine sankcija. Uveli su i jednostrane mjere koje tjeraju zapadna ulaganja iz iranskoga naftnog sektora jer otežavaju ulazak i izlazak novca iz te zemlje.

Sankcije središnjoj banci pojačat će tu mjeru jer će Iran još teže primati novac od izvoza, a izvoz nafte ključni je izvor prihoda te zemlje, pete svjetske izvoznice nafte.

Dužnosnici u Teheranu tvrde da sankcije ne utječu na iransko gospodarstvo. "Sankcije su povećale troškove trgovanja i ekonomskih transakcija, ali nisu promijenile iransku politiku", kaže Nahavandian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙