FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IFJ: U 2011. više stradalih novinara nego u 2010.

ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Više od stotinu novinara i drugih medijskih djelatnika ubijeno je u 2011., što je više nego u 2010., objavila je u petak Međunarodna novinarska federacija (IFJ) i pozvala glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona da pomogne zaštititi tu profesiju.

Nasilje prema medijima najgore je u Pakistanu, Iraku i Meksiku: u svakoj od tih zemalja ubijeno je 11 ljudi.

Ukupno je u 2011. ubijeno 106 novinara, a u 2010. njih 94. Osim toga, 20 novinara ili drugoga medijskog osoblja poginulo je u nesrećama i prirodnim katastrofama, objavio je IFJ.

Većina stradalih novinara bili su ratni izvjestitelji, a ostali su snimatelji, vozači i ostalo pomoćno osoblje.

Novinarska federacija sa sjedištem u Bruxellesu smatra da su za velik broj stradalih u 2011. krive i vlasti koje nisu zaštitile novinare niti kažnjavale one koji su odgovorni za nasilje prema novinarima. IFJ je pisao Banu Ki-moonu i zatražio akciju.

"U situaciji u kojoj vlade poriču ili su ravnodušne prema sad već uobičajenom ubijanju novinara, vi i Ujedinjeni narodi morate ih podsjetiti na dužnost da štite novinare", kaže se u pismu predsjednika IFJ-a Jima Boumelhe objavljenom u petak.

IFJ predstavlja više od 600.000 novinara iz 13 zemalja.

Početkom prosinca Novinari bez granica (RSF) objavili su da je diljem svijeta u 2011. ubijeno 66 novinara, te da je Pakistan već drugu godinu zaredom najopasnija zemlja za izvjestitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙