FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD prodaje 150 lovaca F-15 Saudijskoj Arabiji

WASHINGTON, 29. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države će prodati 154 borbena zrakoplova F-15 Saudijskoj Arabiji, vrijedne 29.4 milijarde dolara, što je posao za koji je Bijela kuća objavila da će podržati više od 50.000 radnih mjesta u SAD-u i pridonijeti jačanju regionalne sigurnost u Perzijskom zaljevu zbog napetosti s Iranom.

Prodaja obuhvaća 84 nova zrakoplova F-15 s naprednom radarskom opremom i sustavima za digitalno elektroničko ratovanje, te 70 nadograđenih starijih modela F-15s, kao i streljivo, rezervne dijelove, obuku, održavanje i logistiku.

Iako je tu prodaju prethodno odobrio Kongres, objava Bijele kuće dolazi u trenutku rasta napetosti u regiji Zaljeva.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija, koja Iran vidi kao značajnu prijetnju, zabrinuti su zbog iranskog nuklearnog programa. Iranski su dužnosnici ovoga tjedna ponovili prijetnje o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, kao odgovor na uvođenje američkih i europskih gospodarskih sankcija.

Obamina administracija je prije više od godinu dana dobila zeleno svjetlo Kongresa za moguću prodaju više od 60 milijardi dolara vojne opreme Saudijskoj Arabiji u idućih 10 do 15 godina, uključujući i zrakoplove F-15, helikoptere i vezanu opremu i usluge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙