FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran tvrdi da je snimio pokrete američkog nosača

TEHERAN/ZAGREB, 29. prosinca 2011. (Hina) - Iranski špijunski zrakoplov snimio je američki nosač aviona tijekom vježbe iranske mornarice u blizini strateškoga morskog prolaza Hormuz u Perzijskome zaljevu, objavila je u četvrtak iranska novinska agencija IRNA a prenio online američki dnevni list Wall Street Journal.

Teheransko izvješće o nosaču zrakoplova ne daje pojedinosti i ne zna se kakve podatke iranska vojska može izvući iz snimaka. Ali već i sama objava znači da Iran želi svoju mornaricu prikazati kao silu u regionalnim vodama, navodi WSJ.

IRNA je prenijela riječi mornaričkoga zapovjednika admirala Habibolaha Sajarija koji je rekao kako iranska akcija pokazuje "kontrolu nad kretanjem stranih snaga" u području u kojem službeni Teheran održava 10-dnevne vojne vježbe.

"Jedan iranski brod i špijunski avion pratili su, snimili i fotografirali američki nosač zrakoplova kako ulazi u Omanski zaljev iz Perzijskoga", rekao je admiral Sajari i dodao kako će "iranske snage upozoriti stranu flotu uđe li u područje na kojem traju vježbe".

Državna televizija prikazala je navodno tu snimku, ali nosač zrakoplova ne vidi se jasno jer je sniman iz prevelike udaljenosti.

Iranska vojna vježba održava se u međunarodnim vodama blizu Hormuškoga tjesnaca kojim putuje jedna šestina svjetske nafte. Dalje od toga velike su morske površine Arapskoga mora i Adenskog zaljeva. I američka Peta flota sa sjedištem u Bahreinu aktivna je u tome području, kao i ratni brodovi nekoliko drugih zemalja koji patroliraju u borbi protiv gusara.

Glasnogovornica Pete flote poručnica Rebecca Rebarich kaže kako su nosač aviona USS John C. Stennis i raketna krstarica USS Mobile Bay u utorak, nakon posjeta luci Jebel Ali u Dubaiju, isplovili iz Perzijskog zaljeva kroz Hormuz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙