FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prehrana utječe na mentalne sposobnosti starijih ljudi

WASHINGTON, 29. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Stariji ljudi koji u krvi imaju više razine vitamina B, C, D i E te omega tri masnih kiselina imaju bolje mentalne sposobnosti i pamćenje od vršnjaka koji ne konzumiraju hranu s visokim udjelom tih sastojaka, pokazala je studija objavljena u srijedu u medicinskom časopisu "Neurology" iz Sjedinjenih Država.

U osoba koje prehranom unose visoke razine vitamina i omega tri masne kiseline opseg mozga se ne smanjuje, a upravo je ta pojava uočena u oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Autori studije utvrdili su da visoke razine vitamina B, C, D i E te omega tri masnih kiselina, kojima je napose bogato riblje meso, imaju pozitivne učinke na mentalno zdravlje i cijeli organizam.

"Vitamini i sastojci koji se unose konzumiranjem raznolikog voća, povrća i ribe mogu se izmjeriti biomarkerima u krvi", navodi Maret Traber s Instituta "Linus Pauling" Sveučilišta u Oregonu.

"Uvjerena sam da oni uvelike mogu zaštititi mozak i učiniti da on bolje radi", kaže Traber, koautorica studije.

Manji broj sudionika studije čija je prehrana bogata transmasnim kiselinama, čestima u mliječnim proizvodima i prženoj hrani, postigao je slabije kognitivne rezultate i njihov se mozak više smanjivao.

Rezultate studije valja potvrditi dopunskim istraživanjima, navode autori, ali optimistično ističu da bi te spoznaje starijoj populaciji mogle pomoći da očuva kognitivne sposobnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙