U osoba koje prehranom unose visoke razine vitamina i omega tri masne kiseline opseg mozga se ne smanjuje, a upravo je ta pojava uočena u oboljelih od Alzheimerove bolesti.
Autori studije utvrdili su da visoke razine vitamina B, C, D i E te omega tri masnih kiselina, kojima je napose bogato riblje meso, imaju pozitivne učinke na mentalno zdravlje i cijeli organizam.
"Vitamini i sastojci koji se unose konzumiranjem raznolikog voća, povrća i ribe mogu se izmjeriti biomarkerima u krvi", navodi Maret Traber s Instituta "Linus Pauling" Sveučilišta u Oregonu.
"Uvjerena sam da oni uvelike mogu zaštititi mozak i učiniti da on bolje radi", kaže Traber, koautorica studije.
Manji broj sudionika studije čija je prehrana bogata transmasnim kiselinama, čestima u mliječnim proizvodima i prženoj hrani, postigao je slabije kognitivne rezultate i njihov se mozak više smanjivao.
Rezultate studije valja potvrditi dopunskim istraživanjima, navode autori, ali optimistično ističu da bi te spoznaje starijoj populaciji mogle pomoći da očuva kognitivne sposobnosti.