FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kazahstan: tužiteljstvo optužilo policiju za pretjeranu silu

ASTANA, 29. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Državno tužiteljstvo Kazahstana u četvrtak je prvi put optužilo policiju da je pucala na prosvjednike 16. prosinca u Janaozenu, gradu na zapadu zemlje, u krvavom gušenju štrajka radnika u naftnom sektoru, pri čemu je 16 osoba smrtno stradalo.

"Državno tužiteljstvo otvorilo je istragu o uporabi oružja pripadnika snaga sigurnosti, što je uzrokovalo smrt osoba zbog 'zloporabe ovlasti'", ističe se u priopćenju tužiteljstva.

"Sudska vještačenja su u tijeku", napominje tužiteljstvo, dodajući da je poduzelo "niz mjera kako bi se zajamčila transparentnost istrage u tijeku".

Kazahstanske vlasti prije su objavile da je najmanje 16 osoba ubijeno u području Mangistaua, na obalama Kaspijskog jezera, od kojih 15 u gradu Janaozenu. gdje je izbilo nasilje.

Policija je u sukobima sa štrajkašima koji su zahtijevali bolje plaće koristila bojevo streljivo, a na video snimci postavljenoj na internetu vidi se kako snage sigurnosti pucaju iz automatskog oružja na prosvjednike koji pokušavaju pobjeći i udaraju one koji ranjeni leže na tlu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙